Grandiózus színházzá változik Pécs

A Pécsi Országos Színházi Találkozó a honi színjátszás legfontosabb eseménye. Igazi fesztiválhangulatot áraszt ilyenkor a belváros, a helyiek lépten-nyomon hírességekbe botlanak a sétálóutcákon, akik maguk is élvezik a város atmoszféráját. Idén június 8-án startolt a POSzT, az ünnepélyes megnyitón Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, az esemény díszvendége is részt vett.

hirdetés

Ahogy már megszoktuk: június közepén nem kell meglepődni, ha a Király utcában vagy a Széchenyi téren egy-egy ismert színésszel futunk össze, ekkor rendezik meg ugyanis a POSzT-ot, ilyenkor Pécsen van a hazai színházi élet színe-java. Bár idén nélkülözni kell a helyi színészeket, az ítészek nem válogatták be a pécsiek darabjait a legjobbak közé, de a felhozatal így is nagyon ütősnek ígérkezik.

Csütörtök délután a színházi fesztivált szimbolikusan, versenylakatok felhelyezésével nyitotta meg Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs polgármestere valamint Halász Judit, a 17. POSzT díszvendége.

– Én magam visszajöttem a “kályhához”, hisz pécsi színésznőként kezdtem. Hatalmas öröm a POSzT alkalmával az utcákon járni, ilyenkor egy kicsit újra pécsi lehetek – ám a várost nem csak egy fesztivál alkalmával, hanem mindig érdemes meglátogatni – köszöntötte a pécsieket csütörtökön Halász Judit.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a POSZT az elmúlt évek során bebizonyította, hogy a színházat csináló és az azt értő, szerető emberek önálló akarata általa vált azzá, ami. A fesztivál erőteljes szakmai közege évről évre megkövetelte magának a művészi függetlenséget, a magas minőségű programot és a fejlődésre lehetőséget adó találkozókat. A megnyitón Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a fesztivált szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Tizennégy produkció, köztük hét nagyszínpadi és hét stúdióelőadás került be a versenyprogramba. Idén június 8. és 17. között a Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központban lesznek előadások és koncertek, egy alkalommal az Expo Center is otthont ad egy színdarabnak.

Olyan remekműveket láthatunk színpadon mint a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Jadviga párnája, a Budapesti Operettszínház produkciójában A chicagói hercegnő, de a nagyszínpadi produkciók között van továbbá a Nemzeti Színház III. Richárdja és az Örkény István Színház Mesél a bécsi erdő című előadása. A Kamaraszínházban a közönség megtekintheti többek között a Katona József Színház Nóra – karácsony Helmeréknél, a Radnóti Miklós Színház Futótűz, valamint a Miskolci Nemzeti Színház Kivilágos kivirradtig című előadását.