ÖPE miatt kell újra választani

A Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében meg kell ismételni a szavazást Pécsen, a 2. számú egyéni választókerület 008. számú szavazókörében, miután az október 12-én tartott önkormányzati választás napján egy szavazó jelezte, hogy “egy jelöltre utaló papírdarabot talált a szavazófülkében”. A megismételt voksolást november 9-én tartják meg Meszesen, ahol közel ezer ember szavazhat ismét.

hirdetés

A Pécs keleti városrészében található választókerület 008. számú szavazókörében eredetileg az ÖPE-jelölt Lakatos Szilvia 97 szavazatot kapott, utána a függetlenként induló Pollák Gábor 60, a baloldali összefogás képviseletében Belányi Lajosné 52, míg a Fidesz jelöltje, Oszoli Dénes 33 voksot gyűjtött. A választásra jogosult 914 személy közül 289-en jelentek meg, a szavazólapok száma 280 volt.

Az ítélőtábla döntésének indoklásában az olvasható, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke következőket írta a jegyzőkönyvbe: “Egy szavazó állampolgár jelezte, hogy egy jelöltre utaló papírdarabot talált a szavazófülkében. Ezt követően egy bizottsági tag a papírdarabot eltávolította, és megsemmisítette.”

Ezt követően Belányi Lajosné, a félbaloldal jelöltje fellebbezett a végeredmény ellen, hiszen cetliről nem lehetett megállapítani, hogy mikor került oda, s amelyen az ÖPE polgármester-, valamint az ÖPE képviselőjelölt neve mellett szerepelt egy-egy “X” jelzés.

öpeAz ominózus papírcetli

Az eset előzménye, hogy a választási előtti napon kampányrendezvényt tartott az ÖPE Meszesen ahol szólt a zene, és étellel-itallal kínálták a környéken lakókat. Talán ekkor osztogathatták a résztvevőknek a cetliket.

Belányi Lajosné, a baloldali összefogás jelöltje szerint felháborító, amit az ÖPE művelt.

– Jó magam tisztességtelennek tartom, amit a város ezen részén az ÖPE és csapata magvalósított. Az ilyen jellegű szöveg elhelyezése szavazófülkében kampánytevékenység, amit tilt a választási törvény. Szerintem ez súlyosan sértette a választás tisztaságát, és alkalmas volt a választók szavazásának befolyásolására, ami az érintett szavazókörben érdemben kihatott az eredményre.