Akik visszatértek Pécsre

A Magyar Pálos Rend és az Országos Széchenyi Könyvtár közös rendezésében nyílt meg pénteken délután a Pálosaink, a fehér barátok elnevezésű kiállítás a Modern Magyar Képtárban. A közel négy hónapig látogatható tárlaton az egyetlen magyarországi alapítású szerzetesrend történetével kapcsolatos műtárgyakat, ereklyéket és fotókat tekinthetnek meg az érdeklődők.

hirdetés

A pálos rend 80 évvel ezelőtti visszatelepüléséhez és a rend 25 évvel ezelőtti újraindulásához kapcsolódóan került sor arra a rend- és kultúrtörténeti kiállítás megnyitójára, amelyet majd 2015 februárjában egy tudományos konferencia zár a PTE bölcsészettudományi karán.

A megnyitó ünnepségen felszólalt Csóka János, a rend magyarországi tartományfőnöke, Arnold Chrapkowski, a rend generálisa és Tüske László, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, majd Páva Zsolt polgármester mondott köszöntőt.

pálosok6

– Egy közösség akkor sikeres, ha az azt alkotó személyeket összeköti a hagyomány ereje. Ez sok minden lehet, például korábban élt példaképek, események, közösségformáló tettek. Pécs esetében elmondhatjuk, hogy szerencsés város, hiszen felsorolni is nehéz, mi minden vált közösségformáló erővé – elég az egyházmegyére, az egyetemre vagy éppen a Zsolnay-gyárra gondolnunk – fogalmazott a városvezető.

pálosok10

Páva Zsolt hozzátette, ha a szép múlt és a szép jelen összekapcsolódik egy szép jövővel, akkor még sokáig köszönthetjük pálos barátainkat Pécs városában.