Egy sima, egy fordított

Ismerős ugye? Valahol a pécsi éjszakában láttad..De tudod, hogy pontosan melyik vendéglátóegység belső terében? És azt, hogy kiknek a fejéből pattant ki az ötlet, és miért úgy valósították meg, ahogy? Minden kérdésedre választ kaphatsz. Most.

hirdetés

A régit az újjal, a színeset a szürkével, a síkot a térbelivel. Ilyen ellenpontozásokkal álmodták és valósították meg a tervezők a Nappali új pultrendszerét tavaly, amikor a belvárosi vendéglátóegység szó szerint kinőtte magát. Bubreg Balázs, képzőművész-dizájner és Sztranyák Gergely építész közösen gondolták ki, hogy az 90 négyzetméteresről 210 négyzetméteresre bővült kávézó viszonylag bonyolult alaprajzába hogyan illesztik bele az új pultrendszert.

Nappali

A feladatot az tette még izgalmassá, hogy a tervezőknek nem egy teljesen új enteriőr elemet kellett megálmodniuk, hanem a régi, jóval kisebb pultot mintegy folytatni.

– Az eredeti sarokpultot díszes cementlapok borítják, úgyhogy kihívás volt találni egy olyan megoldást, ami rímel is erre, illetve az egész hely hangulatára, mégsem teljesen ugyanolyan. Túlságosan tömény lett volna ugyanazt a burkolatot használni egy majdnem háromszor akkora felületen – magyarázta Bazsi.

A választás végül a beton burkolatra esett, mégpedig úgy, hogy a régi csempék motívumát ültették át ebbe a merőben más textúrájú anyagba. A narancsos-vöröses színeket felváltotta a szürke, a díszeset az egyszerű, a síkot pedig plasztikussá tették az új pultszakaszon. Az elemeket pécsi építész hallgatók gyártották le.

– A munkafolyamat közben azért kiderült, hogy nem lesz könnyű dolgunk ezzel a motívummal. Nehézkes volt legyártani a sablonokat, plusz olyan anyag zsugorodások léptek fel, amikkel nem számoltunk. Szóval küszködtünk rendesen, mire a megfelelő minőségben elkészült a burkolat. Szép volt, jó volt, de legközelebb többet kísérleteznénk, mielőtt nekiállnánk egy hasonló munkának – folytatja Gergő.

Nappali

A kibővített Nappali egyébként abszolút lokálpatrióta szellemiségben újult meg. Sztranyák Gergely és Bubreg Balázs mellett az enteriőr kialakításában bele tette a magáét többek között Pausz Péter, Oláh Enikő, Sófalvi Imre, pécsi alkotóművészek, illetve maga a tulajdonospár Felcser Dávid és Szép Tamás is.

Vátyi Erika, enteriőr tervező véleménye

„A kávézó bárpultja szépen beleilleszkedik a helyiség eklektikus formavilágába és anyaghasználatába, mégis sikerült jól kiemelni és központi elemmé tenni. A vintage stílusú cementlapok erőteljes hatását – a cementlapok mintájára készült beton elemekkel – sikerült kicsit tompítani, mégis izgalmassá varázsolni. A vendégek kényelmét lehetne fokozni a pult fedlapjának nagyobb előrenyúlásával, és néhány függeszték még szépen kiegészítené a meglévő elemeket. Összességében úgy gondolom, hogy igazán különleges megoldással találkozhatnak a kávézó vendégei”