Egy százalék az állambácsinak?

Lassan 20 éve lehet felajánlani a személyi jövedelemadó 1+1 százalékát “jótékony” célra. Pécsen nem divat az adakozás, több mint százmillió forint maradt “gazdátlanul” és vándorolt emiatt az államkasszába – tudtuk meg a NAV-tól. Voltak azért, akik jól jártak.

hirdetés

Toronymagasan a befogadott állatokkal foglalkozó és a gyerekeket a természet szeretetére nevelő Misina Egyesület és a beteg gyermekek életét megkönnyítő Szemem Fénye Alapítvány lett Pécsen az egyszázalékos felajánlások győztese. Előbbiek 25, utóbbiak több mint 20 millió forinttal gazdagodtak a pécsiek jóindulatának köszönhetően.

Adakozóból volt bőven, hiszen a Misinának közel nyolcezer, a Szemem Fényének majdnem hétezer ember ajánlotta fel adója egy százalékát, javarészt Pécsről.

A Misina egyértelmű győztes, de ők is kaphattak volna dupla annyit…

– Az életben maradásunkat köszönhetjük évről évre az szja-s egy százalékoknak. A menhely fenntartását és szolgáltatásainkat ugyanis havi hatmillió forintból tudjuk megvalósítani, így nagyjából négyhavi működésünket biztosítják a pécsiek. Ha arra gondolunk, hogy egy kutya befogadása ivartalanítással, oltásokkal mintegy ötvenezer forintba kerül, látható, milyen költségeink keletkeznek – mondja a napi rendszerességgel hatszáz kutyának menhelyet biztosító Misina Egyesület elnöke, Farkas Tamás. Ők három éve nem kaptak ekkora összeget.

A Gyura Barbara által vitt Szemem Fénye stabilan évről évre húszmillió forint körüli felajánlásban részesül. Mint azt az alapítványnál megtudtuk, a Dóri Ház és az alapítvány fenntartása havi 7.8 millió forintot emészt fel, így jól látszik: adományok, a jótékonysági akciók, a garázsvásárok, charity shopok nélkül semmire sem menne szervezet az egy százalékokkal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásai szerint még a maga 11,5 milliójával az Irgalmasrendi Kórház Alapítvány és a 10 milliós juttatásban részesülő Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány emelkedik ki a mezőnyből Pécsen. Rajtuk kívül olyan fontos szervezetek is csak 1-2 millió forintot kapnak, mint az Életmentő-Gyermekintenzív Alapítvány, a Fogd a Kezem Alapítvány, a Pécsi Jótékony Nőegylet vagy a Koraszülöttek és Újszülöttek Egészségéért Alapítvány. Nekik szervezetenként 300-400 pécsi kedvezett.

Megtudtuk azt is, hogy a potenciális felajánlók alig több mint 50 százaléka gondolta úgy, hogy maga dönt róla, mire fordítja adója egy százalékát. Országos szinten 12 milliárd,  Pécsen pedig több mint százmillió forint “ragadt be”, azaz nem jutott el a civilekhez.

– Ez a pénz a központi költségvetésbe megy felcímkézetlenül, azaz aki nem döntött az egy százalékokról, gyakorlatilag az államkasszát gazdagította – mondja Barlai Krisztina, a NAV régiós szóvivője.

A felajánlott összegeket egyébként legkésőbb december közepéig utalja a NAV a civileknek.

  • Szerintem

    Ez jó gondolat. Igaz, lehetőséget ad a visszaélésre. Mert hogy “családon belül” marad a pénz. Bár meg lehetne oldani, hogy tényleg a szülők kapják az 1 százalékot, mondjuk egy ellenőrizhető nyugdíj számlán.

  • A “kis naiv”

    Én célszerűnek tartanám, ha pl. a gyermek(ek) – saját (már nyugdíjas szüleiknek) – fizethetné(k) adójuk 1%-át !
    … vagy ez annyira “ördögtől való gondolat” lenne ?