Egy telefonfülke, telis-tele könyvvel

Zsolnay Könyvtér címmel új könyvcserélő akció indult a Zsolnay Kulturális Negyedben, melynek átadására a Zsolnay Piknik második napján került sor.

hirdetés

„Hív a képzelet birodalma! Felveszed?” – olvasható a Zsolnay Kulturális Negyedbe kihelyezett három telefonfülkén, melyek átalakításuk után immár szabadtéri, közösségi könyvszekrényként funkcionálnak.

Salamon Éva, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. marketingvezetőjének ötlete nyomán a kötetekkel teli fülkékbe bárki beteheti kedvenc vagy éppen megunt könyvét, elláthatja személyes üzenettel, ajánlással, s szabadon vihet is az olvasnivalókból.

A fülkék a Zsolnay Piknik után is kint maradnak, így a közös élmények ereje új utat nyithat a képzelet birodalmába. A három telefonfülkét a Telekom adományozta, hogy a hely tovább szolgálhassa és támogassa a közösség élményét.

P5210097
Őri szerint a fülke a legmegfelelőbb helyre került

A kezdő könyvkészlet gyarapításához hozzájárult a szombati átadón dr. Őri László, Pécs alpolgármestere; Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Bertók László, Kossuth-díjas költő, Pécs díszpolgára, aki egy szonettet is felolvasott az eseményen.

Dr. Őri László elmondta, hogy a kezdeményezés nem is lehetne jobb helyen, mint a hungarikumként is elismert Zsolnay Negyedben. „Az ide látogatókat is bevonják, interaktívabbá teszik az itt tartózkodást, így erősítik a Negyed szerepét: hogy egy olyan élő, közösségi tér legyen, ahol minden korosztály kellemesen tudja eltölteni együtt a szabadidejét” – mondta az alpolgármester.

P5210116
Bertók László felolvasással adta át a telefonfülkéket

Vincze Balázs hangsúlyozta, hogy ezzel a kezdeményezéssel is nyitottabbá válik a Zsolnay Negyed. „Szeretnénk, hogy a pécsiek még közelebb érezzék magukhoz és jobban belakják a Negyedet, ezért még több funkciót kínálunk” – mondta az ügyvezető. Arra biztatta az embereket, hogy nyugodtan jöjjön bárki, olvasson akár a telefonfülkék mellé kihelyezett ülőgarnitúrán, akár vigye haza a szimpatikus könyvet, hiszen a lényeg az emberi kapcsolatok erősítése és a kultúra megosztása. Ezt erősíti a könyvjelzőkön is olvasható üzenet, mely Zsolnay Vilmostól származik: „A Zsolnay-titok: a művészet szeretete.”