Pénteken már végiggurulhattak az első autók a Bálicsi út és a Kodály–Petőfi utcai körforgalom közötti új tehermentesítő úton, az összesen mintegy egymilliárdos pécsi közlekedésfejlesztési beruházás újabb eleme készült el.

Péntek reggel forgalomba helyezték a Bálicsi út és a Kodály–Petőfi utcai körforgalom közötti új tehermentesítő utat, a több mint 400 méteres útszakaszt már használhatják is az autósok.

Péntek reggel nyitották meg az új utat a forgalom előtt

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a helyszínen azt hangsúlyozta, a mintegy egymilliárd forintos mecsekoldali útfejlesztés fontos eleme készült el. A polgármester emlékeztetett rá, a Magaslati úton már befejeződött, a Surányi úton a végéhez közeledik a munka, az Angster út jövő év elején újul meg, ezzel a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyét teljesen meg tudják újítani. Mint fogalmazott, azzal, hogy elkészült a mostani tehermentesítő, várhatóan jelentősen mérsékelhetőek a környéken tapasztalható torlódások, dugók, hiszen a hegyoldalból a belváros felé közlekedő autósok egy újabb szakaszt használhatnak, azaz a forgalom megoszlik.

Páva Zsolt és Hoppál Péter ismertette a beruházás részleteit

Pécs polgármestere emlékeztetett arra is: a Magyar Közút felújította az M60-as végpontját és a délnyugati elkerülő utat összekötő, a malomvölgyi tavak mellett vezető szakaszt, így a kertvárosi Maléter Pál úton ismét megszűnt a kamionforgalom. Emellett idén befejeződött az Árpád-felüljáró rekonstrukciója, azaz Pécsett ebben az évben rendkívül komoly útfejlesztési beruházások zajlottak le. Páva Zsolt továbbá megköszönte azok türelmét, akiknek az építkezések gondot okoztak.

Járda is épült az új út mellett

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Magyarországon 1000 lakosra átlagosan 300 gépkocsi jut, addig a Mecsekoldalban 600, döntően az elmúlt tíz évben nőtt meg az autók száma. Ehhez mindenképpen alkalmazkodni kellett a forgalomszervezésben, készültek is tervek, de korábban nem volt mód megvalósítani azokat. A Miniszterelnökségtől érkezett, mintegy egymilliárdos támogatás is azt mutatja, hatékonyabb, ha a város és a kormányzat együttműködésében zajlanak a fejlesztések. Hoppál Péter kiemelte, ez a beruházás arra is jó példa, hogy a gazdasági növekedésből nemcsak a központi régió, hanem a vidékiek is részesednek. Az országgyűlési képviselő elmondta, nemrég több mint félszáz fát, tavasszal pedig rengeteg cserjét ültetnek el az út mellett, azaz zöld marad a terület.

Fákat is ültettek az út mentén

A Biokom NKft. munkatársai december elején az út melletti terület fásításába kezdtek, amiben a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium diákjai az iskola igazgatóhelyettesének indítványozására segíteni kívántak nekik.

– Nagyon sokat jelentett nekünk, diákoknak ez a domb, sokszor jártunk ki ide a fűbe piknikezni a barátaimmal, sőt tanórákat is tartottak nekünk itt korábban. A faültetéssel hozzá szeretnénk járulni a zöldterület újbóli kialakításához. Különböző szakokról és évfolyamokból érkeztünk ide ennek érdekében – mondta el Nikolics Patrik dráma tagozatos diák lapunknak.

A diákok önként jelentkezhettek a munkára, többek között dráma-, zene- és képzőművészeti tagozatos fiatalok ragadtak lapátot a cél érdekében.

Hirdetés