Egy újabb “Yvette-ciklon” támad Pécsre?

Komoly hidegfront tör be az országba hétfőn délután Baranya és Dél-Somogy felől. A ciklon miatt kedd reggelre akár 10-15 fok közé is leeshet a hőmérséklet. Kiadós esőre, zivatarra van kilátás. A városüzemeltetés is felkészül az esetleges árvízre.

hirdetés

Bár a májusi, hatalmas esőket hozó Yvette-ciklonhoz mérhető frontra egyelőre nem kell készülni, csúnyán elkenheti a szánkat a ma beharangozott lehűlés, amely helyenként károkat is okozhat.

Hétfő délután éri el Baranyát és Pécset az a markáns, erős lehűléssel és kiadós csapadékkal érkező front, amely meghatározza a következő napok időjárását – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A szakemberek szerint késő délutántól egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, de helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A zivatarok idején erős, változó irányú szél fúj majd.

Megint pakolni kell a zsákokat?
Megint pakolni kell a zsákokat?

A hevesebb zivatarokra éppen nálunk, az ország délnyugati harmadán kell számítani. Itt társulhat hozzájuk nagyobb méretű, 2 cm feletti jég, károkozó, akár 90 kilométer per órás szél és felhőszakadás. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, azaz egy havi átlag negyede, fele is leeshet. Egyetlen négyzetméteren így 25-30 liternyi víz is összegyűlhet.

Lóczi Szidónia, a városi csapadékvíz-rendszer fenntartásáért is felelős Biokom Nkft. pr-menedzsere lapunknak elmondta, folyamatosan figyelik az időjárást, de egyelőre nem léptettek életbe különleges forgatókönyvet. Ha szükséges, előfizetnek a pogányi meteorológiai szolgálat szokásos, rendszeresen frissített előrejelzéseire, de egyelőre ezt még nem indokolják az előrejelzések.

A csapadékos idő egyébként csütörtökig is elhúzódhat, addig folyamatosan süllyed a hőmérséklet, a hét közepén már csak 23 fokig melegszik fel a levegő. Péntektől ismét lassú felmelegedés lehet, de nem lesz kánikula hétvégén sem.