Egyéjszakás múzeumi kalandok

A Csontváry Múzeum felújítását hamarosan befejezik

Öt-hatezer látogatót várnak a szervezők Pécsen a június 22-iki Múzeumok éjszakájára. Tizenkét helyszínen mintegy félszáz program közül választhatnak az érdeklődők.

hirdetés

Rockzenész a Baranya népművészetét bemutató tárlaton kíséri végig a közönséget, sminkmesterek filmcsillagok ismert sminkjeit készítik el, és Szent Iván-éji tűzugrásos szerelemvarázslásban is részt vehetnek a vállalkozó kedvűek a Múzeumok éjszakájának pécsi rendezvényein június 22-én.

A pécsi múzeumok ezen a napon nemcsak szokásos kiállításaikkal, de rendhagyó programokkal is igyekeznek előrukkolni, hogy felhívják magukra és értékeikre a figyelmünket.

A szakemberek tárlatvezetései mellett például színészek, muzsikusok is népszerűsíteni próbálják a bemutatókat, így Beck Zoltán, a 30y zenekar frontembere a baranyai népművészet sokszínű világába kalauzolja el a látogatókat, a Zsolnay Múzeumban fuvolaszó kíséretében is szemügyre vehetjük a szépséges műtárgyakat, Gesztesi András plébános a Mindszenty József életét feldolgozó kiállítást ajánlja figyelmünkbe, Kosári Aurél műkereskedő Vasarely alkotásairól osztja meg gondolatait, a Csontváry Múzeumban pedig Karády Katalin sanzonjai csendülnek föl Hamvadó cigarettavég címmel.

Egyházi relikviák a Mindszenty-tárlaton

Kalandorok a mecseki szén- és uránbányászat rekonstruált járataiba is lemehetnek, Tillai Gábor történész a középkori kanonoki pincék titkait mutatja be egy föld alatti séta során (zseblámpát a látogatóknak kell hozniuk!), Gábor Olivér régész pedig fáklyás felvonulásra viszi a túrázókat a Jakab-hegyre.

A Várostörténeti Múzeumban a török kori Pécset bemutató kiállításhoz kapcsolódnak a programok: nemcsak történelmi tárgyú beszélgetésből okulhatunk, de ólomkatonát is készíthetünk, filmet nézhetünk, sőt, keleti hastáncbemutatót is élvezhetünk.

A szervezők 5000-6000 érdeklődőre számítanak a szombati programsorozaton, melyen hat éven aluliak ingyen vehetnek részt, a teljes árú belépő 2000, a kedvezményes (diákoknak és nyugdíjasoknak) 1500 forintba kerül, családi belépőt pedig 4000 forintért lehet vásárolni.

A Múzeumok éjszakájának teljes programja a Janus Pannonius Múzeum honlapján, a www.jpm.hu címen olvasható.

Könyvek az Aranyteremben

Igaz, nem a JPM szervezésében, de a szombati eseményhez kapcsolódik a maga kínálatával a Klimo Könyvtár és az Egyetemtörténeti Gyűjtemény is, ingyenes rendezvényekkel. Az állandó tárlatok mellett megismerhetjük például a Máriagyűdi Kegyszobor 300 éves történetét, 16 és 24 óra között idegenvezetéssel Magyarország első nyilvános könyvtárában, a sok ritkasággal is büszkélkedő Klimo-gyűjteményben is körülnézhetünk. Délután négytől a gyermekeknek szánt, kreatív foglalkozásokon könyvkészítésre, nyomdázásra, sőt, kódex-színezésre is lehetőség adódik. 18 órától a Janus Pannonius Gimnázium Kamarakórusa egyházi énekekkel szolgál, héttől pedig a Mária-kultuszról hallhatunk előadást a Szepesy Ignác utca 3-ban.