Marad fizetős az M60-as

Ha egyelőre csak rövid szakaszon is, de bővítik az M60-as autópályát. Kormányhatározat van a továbbvezetésére is 2020-ig. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően ingyenessé teszik-e Pécs déli határában a szakaszt. A fejlesztési tárca azonban egyelőre nem tervez ilyesmit.

hirdetés

Minden nagyobb hazai város mellett húzódó gyorsforgalmi útszakasz díjmentes Magyarországon, ahogy a Budapest körül futó M0-son sem kell fizetniük az autósoknak. A Szeged, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Tatabánya, Tata, Székesfehérvér, Szekszárd elkerülését szolgáló sztrádaszakaszokon gyorsan és ingyen ki lehet kerülni a települést, ha akarjuk.

Mivel a Pécs déli határában húzódó M60-ast éppen jelenleg bővítik, s építik tovább a város elkerülését végző szakaszt, arra voltunk kíváncsiak, Baranyában lesz-e változás.

Ezeken a gyorsforgalmi szakaszokon nem kell fizetni (fehérrel)
Ezeken a gyorsforgalmi szakaszokon nem kell fizetni (fehérrel)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium viszont kategorikusan kijelentette lapunk kérdéseire adott válaszaiban, hogy a tárca nem tervezi a személygépkocsik számára díjmentesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszok körének bővítését.

Azt írták, hogy igaz ugyan: az általunk említett szakaszokon nem kell fizetni, de az ingyenesség jelenleg sem általános gyakorlat. Arra hivatkoztak, hogy Nagykanizsa vagy Siófok az ellenpéldákat erősíti.

– A korábbi intézkedések részben a már meglévő hálózat fizetőssé tételéhez kötődtek. E megoldás alkalmazása egy új szakasz építésénél nem szükségszerű, hiszen a térség városai díjmentesség nélkül is jelentős többletszolgáltatáshoz jutnak – írták. Ezzel szemben a nemrég épült nyíregyházi és szegedi szakaszokon sem kell jelenleg fizetni.

A fejlesztési tárcánál úgy vélekednek, hogy más nagyvárosokat elkerülő gyorsforgalmi utak fokozottabb valódi tehermentesítő szereppel bírnak, mint amekkora hatás a személyautók forgalmát tekintve Pécs esetében az M60-tól várható, ezért nem tervezik a változtatást.