Lesz határzár Baranyában?

Lapunk is többször foglalkozott már az egyre erősödő illegális bevándorlással kapcsolatos problémákkal. Nemrég felvetődött, hogy nemcsak a Szerbiával közös határszakaszon épülne négyméteres kerítés, hanem azokon a helyeken is, ahonnan további menekültáradat lenne lehetséges. Hargitai János, a mohácsi térség országgyűlési képviselője szerint ugyanis egyelőre nincs napirenden egy esetleges baranyai határzár gondolata.

hirdetés

A politikus érdeklődésünkre elmondta, a kormány még nem kalkulál azzal, hogy műszaki határzár épüljön a baranyai határra.

– Erről még nincs kormányzati döntés. Mindössze annyi merült fel eddig, hogy amennyiben megváltozna a népvándorlás útvonala, akkor átgondolja a határzár felállításának más határszakaszokon való megépítését.

Hargitai szerint ráadásul a baranyai határszakasz nem ugyanaz, mint a szerb határterület. Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, bár éppen ma döntött arról a parlament, hogy a menekültügyi törvény módosításával Magyarország meg országot tekinti biztonságos harmadik országnak, ahová visszatoloncolhatják az illegális bevándorlókat – Szerbia pedig ilyen ország.

Baranya megye szomszédjával, Horvátországgal más a helyzet.

– Horvátország európai uniós tagország. Hogy ha Horvátországba belépnek a menedékesek vagy a bevándorlók, akkor Horvátországnak ugyanazt meg kell tennie, mint amit mi megteszünk. Magyarán akkor a horvátok regisztrálják őket. A probléma az, hogy a bevándorlók túlnyomó többsége Görögországból érkezik Bulgárián és Szerbián keresztül. Az EU-tag görögök nem végzik el érdemben azokat a feladatokat, amelyekre pedig az uniós jog kötelezi őket, azaz hogy védje a saját és az unió határait. Ha Görögország és Bulgária így tenne, akkor nekünk kevesebb problémánk lenne, ráadásul nem jelentene akkor veszélyt ránk nézve, hogy Németországból vagy más EU-tagállamból azért “dobják” vissza a menekülteket, mert nálunk regisztrálták őket.

Ha ez lesz itt is, elgondolkoznak rajta...
Ha ez lesz itt is, elgondolkoznak rajta…

Hargitai János reméli, hogy mostantól azok az országok is komolyan veszik a kérdést, amelyek eddig nem tették, s megteszik azokat az adminisztrációs lépéseket, amelyeket már rég meg kellett volna tenniük.

– Ha mégsem így lesz, mert a népvándorlás tovább erősödik és például Baranyát is eléri, akkor a kormány meg fogja védeni a baranyai határszakaszt és a baranyai településeket is. De ez egyelőre nincs napirenden – fogalmazott a politikus.

Tiffán Zsolt, a szigetvári térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy Horvátország meg tudja védeni a határait, ezért szerinte Baranyában nem lesz szükség hasonló lépésre, mint amilyenre a szerb-magyar határon kerül sor.

A politikus szerint nem kell tartani attól, hogy az illegális bevándorlási útvonalak Baranya megye irányába tolódnak.

– A magyar határőrizeti és rendvédelmi szervek a Magyarországra belépő migránsok ügyét megfelelő határozottsággal végzik, s ennek köszönhetően nem lesznek olyan nagyobb számban elkallódó menekültek, akik bejutnának Baranyába. Remélem, hogy így is marad. Amennyiben Baranyában mégis megjelennének – akár a határon, akár a belföldi forgalmon keresztül – a migránsok, akkor közös fellépést kell szorgalmazni, azaz a Baranya megyében dolgozó, a témában érintett minden felelős személynek a közös fellépésére van szükség.

[box title=”A Jobbik félti a közbiztonságot”]Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselőjének információi szerint nem csupán Szegedről, hanem más városokból is küldenek Pécsre migránsokat, hogy itt regisztrálják őket. A politikus hozzátette, hogy Pécsen amúgy így is problémák vannak a közbiztonsággal, s úgy értesült, hogy a megyeszékhelyen már többször kellett intézkedniük a rendőröknek a migránsokkal szemben, de tudomása szerint több baranyai településen, így például Harkányban is komoly problémákat okoznak. Ráadásul a pécsi börtönpályázattal kapcsolatosan azt is megjegyezte, hogy semmiképpen sem támogatják egy esetleges új fegyintézet megépítését Pécsen, mert úgy hírlik, hogy amennyiben itt épülne fel az új intézmény, akkor elsősorban migránsokat helyeznének el benne.[/box]