Az egyetemistákat nem érdeklik a múzeumok?

A Múzeumok Éjszakája mindig nagy kuriózum az éves kulturális programok körében, a hétvégén már 12. alkalommal nyíltak meg a múzeumok az érdeklődő pécsiek előtt. Számtalan program várta a látogatókat a hétvégén. 

hirdetés

Összesen 16 helyszínen várták a látogatókat a szervezők a Múzeumok Éjszakáján Pécsen. Elképesztően gazdag programkínálat, színes, szórakoztató foglalkozások és tárlatvezetések – ez volt az idei Múzeumok Éjszakája.

Burján István főmuzeológus, a programok szervezője elmondta, rengeteg munkát fektettek a programokra, mégsem volt teljesen elégedett.

múzeumok janus
Két éve a Janus Pannonius Múzeum is díszbe öltözött

– Túl sok volt a program, túlkínálat volt. Igyekeztünk minden korosztály számára valami különlegeset nyújtani, de annak ellenére, hogy Pécs egyetemváros, alig láttunk egyetemistákat. Holott az ő korosztályuknak, érdeklődésüknek megfelelő eseményeket is rendeztünk. Leginkább a gyerekes családok vettek részt az esten – meséli a szervező.

A külső körülmények nem voltak kedvezőek – a hagyományosan legnépszerűbb Szent Iván-éji tűzugrás előtt volt egy kisebb felhőszakadás, így utána nehéz volt a szabadban tüzet rakni. A foci-Eb is sokakat inkább a képernyő elé csalogatott.

múzeumok látogatottsága
A gyerekprogramok sokakat vonzottak

– Számunkra úgy tűnik, évről évre mindig kicsit kevesebben látogatják a programokat, de egyre több visszatérő vendéget ismerünk fel – fogalmazott Burján.

De a múzeumok udvarai azért megteltek, a Játéktár pedig a legnépszerűbb események közé tartozott a Néprajzi Múzeumban. A kézműves-foglalkozások szinte minden helyszínen nagy sikert arattak.

Fotó: Sándor Judit
A tavalyi eseményen is színes volt a kínálat

Burján István szerint a szervezők minden évben szorgosan dolgoznak és próbálnak valami unikumot, érdekességet felmutatni. Idén ilyen volt a Zsolnay Múzeumban a Séta Zsolnay Vilmossal és a Vasarely Múzeum kreatív foglalkozásai. Az angol nyelvű és a jelnyelvi tárlatvezetésre sem volt még példa, ezek szintén egyedülálló újítások voltak. Ez jövőre sem fog változni, már most törik a fejüket valami innováción.