Egyformák és még undorítóbbak lesznek a cigik

Így nézhetnek majd ki az egységes magyar cigik is?

Egységes csomagolás bevezetését tervezi a kormány a dohánytermékeknél – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A rendszer nyugaton már bevált. 

hirdetés

A változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lehet, és nem lesz mód a reklámozásra. Ez a rendszer Ausztráliában már működik, és tervezik Franciaországban és Írországban is bevezetni, az erről szóló javaslat ősszel kerülhet a törvényhozás elé. A miniszter beszámolt arról is, hogy az új budapesti kórház megépítését a dohánycégek által fizetendő különadó fedezné.

Így nézhetnek majd ki az egységes magyar cigik is?
Így nézhetnek majd ki az egységes magyar cigik is?

A cigi körül csak áll a bál. Nemrég például kiderült, hogy az európai uniós szabályozás miatt 2020. május 20. után tilos lesz mentolos cigarettát, cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon. Ezzel még együtt tudna élni egy dohányos, de a tudat, hogy drágább is lett egy doboz cigi, természetesen kiverheti a biztosítékot. A jövedéki törvény múlt év végi módosítása nyomán a cigaretta jövedéki adója áprilistól – ezer darabonként – 12 500 forintról, 15 700 forintra emelkedett, de ezer darabonként az adónak el kell érnie legalább a 28 ezer forintot, a korábbi 24 920 forint minimális adó helyett. Egy-egy doboz cigi ára, így legalább 5 százalékkal nőtt, de a dohányipari különadók miatt ezt meghaladó mértékű emelést sem lehet kizárni.

A brit minta az egységes dobozokra
A brit minta az egységes dobozokra

A dohánnyal kapcsolatos botrányok legutóbb pont Pécsett verték ki a biztosítékot, ugyanis a BAT (British American Tobacco) Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. dohánytermékek központi kiszállítására tett közös ajánlatának elfogadásával a pályáztatásból kimaradt nagyvállalatok álláspontja szerint a magyar kormány két piaci szereplő kiválasztása mellett döntött. A vesztes cégek nyilatkozata szerint a dohánytermékek nagykereskedelmének államosítása szükségtelen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vádakra azt mondta, hogy a központi trafikellátó államilag felügyelt, verseny-semleges dohányellátást biztosít majd, az új rendszerben pedig a trafikosok rugalmasabban, egyenlő feltételek mellett szerezhetik be a számukra ideális mennyiségű és összetételű árukészletet, és könnyebb lesz utánrendelés is. A központi trafikellátó minden hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles lesz szerződést kötni. Az NFM emlékeztet arra is, hogy a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenység elvégzésére vonatkozó ajánlat benyújtására a jogszabályok valamennyi, a feltételeknek megfelelő vállalkozás részére lehetőséget biztosítottak.