Megkapta a Harman a 150 milliós támogatást

Év végéig dolgozhat a 420 ember a pécsi gyárban - Fotó: szekesfehervar.hu

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek kedden a képviselők az amerikai Harman hangtechnikai cég által kért 150 millió forintos támogatás odaítéléséről. A multi a Szilva utcai üzemcsarnokban kiépítendő, világszínvonalú biztonságtechnika kiépítésére kért és kapott támogatást Pécstől.

hirdetés

Az amerikai nagyvállalat 64 lehetséges helyszín közül választotta Pécset a magas minőséget képviselő hangtechnikai eszközeinek gyártási színteréül. Páva Zsolt polgármester elmondta, hogy a korábbi Elcoteq-gyárat át kell alakítani a követelményeknek megfelelő biztonságtechnika kiépítése érdekében, ami elsősorban a tűzbiztonsági megoldások megvalósítását jelenti.

Az ülésen az ellenzék részéről több kérdés is felmerült – amellett, hogy természetesen támogatják az első körben 420 új munkahelyet teremtő beruházást. A szocialista Gulyás Emil hiányolta a beruházás tartósságára vonatkozó biztosítékot, ezért azt javasolta, hogy a város szerezzen részesedést a projektnek otthont adó ingatlanban, míg Cserfainé Kovács Ágnes a helyi kis- és közepes vállalkozások számára is adna adókedvezményt, nem csupán a működését a Szilva utcában júliusban megkezdő amerikai multinak.

A Jobbik főként azért lobbizik, hogy a leendő dolgozók ne munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül helyezkedjenek el, emellett megfelelő érdekképviseletet is szeretnének a munkavállalók számára.

A felvetésekre Csizi Péter országgyűlési képviselő reagált, aki szerint nagyon fontos, hogy a beruházók manapság elsődlegesen már nem a meglévő infrastruktúra, hanem a megfelelően képzett munkaerő miatt választanak helyet fejlesztéseik számára, így történt ez Pécs esetében is. A politikus szerint biztos, hogy a gyár az első körben beígért 420 fős munkahelyteremtést a későbbiekben növelni fogja.

A Harmannak szóló 150 millió forintos támogatás odaítélését a közgyűlés 18 igen szavazattal fogadta el.