Egyházi ovi lett a Kék elefánt

Újabb egyházi fenntartású intézménnyel gyarapodott a város: csütörtök délután átadták az Enyezd utcai 2. számú – „Kék elefánt”-nak nevezett – óvodát, amit ettől a nevelési évtől kezdve a Magyarországi Evangélikus Egyház vett szárnyai alá.

hirdetés

A „Kék elefánt” óvoda ünnepélyen átadására rengetegen voltak kíváncsiak, a Pécsi Evangélikus Egyházközség részéről is sokan képviseltették magukat – de a hallgatóság zömét természetesen az ovisok adták, akik örömmel fogadták azt a színes, zenés, vidám műsort, ami az intézmény átadása előtt hangzott el.

Az óvoda átadására személyesen eljött Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, jelen volt még Ócsai Zoltán, a Pécsi Evangélikus Egyházközség lelkésze, a pécsi városvezetést pedig dr. Őri László alpolgármester képviselte.

Köszöntőjében az alpolgármester elmondta, a város számára érték az a magas szintű szakmai-nevelő munka, amit a különböző fenntartók tudnak biztosítani. Ezért támogatja a város, hogy az egyetem, a történelmi egyházak, a nemzetiségi önkormányzatok oktatási intézményt működtessenek. Ez a kör bővült most az Enyezd utcai óvoda Pécsi Evangélikus Egyházközség részére történő átadásával.

– Napjainkban Európára tekintve azt látjuk, hogy éppen azok az értékek kerültek veszélybe, amelyek bennünket, magyarokat itt a Kárpát-medencében az elmúlt évezredek során megtartottak – mondta Őri.

– Ezért itt az ideje, hogy ismét megerősítsük a keresztény gyökereinket. Ezt a küldetést vállalja a szeptembertől működő új evangélikus óvoda – folytatta a politikus.

DSC_0145
Őri szerint fontos nemzeti értékeink megőrzése

Őri az egész város nevében köszönetet mondott a dolgozóknak és a szülőknek is, hogy támogatták a váltást – az imént felsoroltak több mint hetven százaléka továbbra is az intézmény mellett döntött, fenntartótól függetlenül.

Végül az óvoda kulcsát jelképesen átadta Gáncs Péter elnök-püspöknek. A püspök úgy nyilatkozott, az óvoda működtetése minden bizonnyal a pécsi egyházközséget erősíti, annak javára válik, és nem utolsósorban hitben gyarapítja az óvodában zajló munkát.

DSC_0151
Gáncs Péter elnök-püspök egy kerámiaplakettel is megajándékozta az óvodát

Zárásként elhangzott az evangélikusok himnusza is.

Emlékezetes, áprilisban derült ki, hogy az intézményt az evangélikusok kapják meg, egyházi fenntartású lesz az Enyezd utcai Kék elefánt óvoda Kertvárosban.

Az evangélikusok akkor azt nyilatkozták, számos elképzelésük van arra nézve, hogyan lehetne még jobbá tenni az ovit. A tervek között szerepelt a német nyelvű- és a zenei nevelés bevezetése. A katolikus hittanoktatásba fakultatívan beemelnék az evangélikusat is, illetve a Dischka Győző utcai templomban is lennének rendszeresen programok. És persze nagyobb hangsúlyt fektetnének a keresztény erkölcsi nevelésre is.

A megyében ez az első, evangélikus egyház által fenntartott oktatási intézmény, ilyen formában hiánypótlónak számít.