Önmagával is megküzd a baloldal Pécsett

Sokszereplős a baloldal...

Egyelőre úgy tűnik, érdekes és igen sokszínű választás elé néz Pécs a tavaszi választáson. A baloldali és liberális pártok egymással is megküzdenek, ugyanis nem kötnek szövetséget. Visszatérnek régi, nagy nevek is a helyi politikába. 

hirdetés

Az MSZP már korábban megállapodott a Bajnai-féle Együtt-PM-mel, hogy több helyen közös jelölteket indítanak, így a korábban a baloldali összefogásban reménykedő kisebb pártok közül sokan felsültek. Bár lehetnek még megállapodások, ma úgy áll, a Fidesz-KDNP-n túl egymással is megvívják harcukat a baloldalon Pécsett.

– Nem szövetkezünk olyanokkal, akik nem hajlandóak tárgyalni a nyugdíjasok tizenöt pontjáról. Az MSZP-Együtt kooperációval nem működünk együtt, mert Bajnaiék nem nyitottak – mondta lapunknak Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke, aki a minap Pécsen járt.

Megerősítette, a párt önállóan indul tavasszal és lenyomják az MSZP-t. Baranyai vezetőjük és egyik képviselő-jelöltjük Toller László korábbi jobbkeze, az MSZP-től már 2009-ben távozó Juhász István lett, aki ebben a cikkünkben mesélt a távozása okairól. Egyébként a Szocdemeknek mintegy 200 tagjuk van megyeszerte.

Sokszereplős a baloldal...
Sokszereplős a baloldal…

Szintén külön indul Pécsen Gyurcsány Ferenc pártja. A Demokratikus Koalíciónak (DK) 170 tagja van a városban.

– Az MSZP és az Együtt-PM kihagyta pártunkat az ellenzéki együttműködésből, ezért az országban mindenhol önállóan indulunk. Kunszt Mártát és Nagy Ferencet indítjuk Pécsen, mert kiváló jelöltek, akik ismerik a várost és a térséget – mondja Gréczy Zsolt, a DK szóvivője, aki 7-10 százalékot vár a választásokon.

A Negyedik Köztársaságot! (4K!) is egymaga keresi a pécsiek kegyeit a tavasszal.

– A 4K! az oligarchapártokkal szemben képvisel új irányt – fogalmaz tömören Istvánffy András elnök. Mint mondta, januárban mutatják be jelöltjeiket, de a megyei elnököt már megválasztották Szalai Roland személyében. Nyilvánvalóan ő lesz az egyik jelölt is.

Istvánffy szerint pártjuk “egyszerű, hétköznapi emberekből” áll.

Kerestük Fodor Gábor új pártját, a Liberálisokat is.

– Baranyában még nincsen alapszervezetünk, de néhány érdeklődő már Pécsről is jelezte, hogy szívesen támogatja a párt munkáját. Természetesen tervezzük, hogy a jövő évi választásokig a baranyai alapszervezetünk is létrejöjjön – mondja Szekula István, Fodor sajtófőnöke. – Tervezünk állítani önálló, országos listát a 2014-es választásokon és így a pécsi illetve a baranyai liberális emberek támogatására, szavazatára is számítunk – tette hozzá.

Munkáspártból kettő is van a baloldalon. A Vajnai Attila fémjelezte Magyarországi Munkáspárt 2006 még nem döntötte el, hogy külön indul-e, de – mint azt Vajnai lapunknak mondta – helyben “erősebbek, mint más kisebb baloldali szervezetek”.

Thürmer Gyula pártja, a Magyar Munkáspárt is bejelenetette, hogy elindul a választásokon. Bár a szervezettől nem kaptunk információkat arról, hogy kiket indítanának Pécsett, van esély, hogy saját jelöltekkel mérettetik meg magukat tavasszal.

Szili Katalin2

A legújabb baloldali tömörülés pedig a Szili Katalin fémjelezte Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) párt, amely szintén külön indul. Ennek célja, hogy “esélyt adjon azoknak, akik a mostani pártok közül nem tudnak választani, köztük annak a csaknem négymillió szegénynek és bizonytalannak, akikkel ma senki nem törődik”. Szili korábban már hangsúlyozta, egyik pólushoz sem kívánnak csatakozni, önálló programmal is jelentkeznek és 160 képviselőjelöltjükkel indulni kívánnak a 2014-es választásokon.

Mennyi is az annyi?

Az ellenzék baloldalán indul az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért szövetségben, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Szocdemek, a Liberálisok, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Magyar Munkáspárt, a Negyedik Köztársaságot!, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt. Mellettük megméretteti magát természetesen a magát középre helyező LMP és a radikális jobboldalhoz tartozó Jobbik Magyarországért Mozgalom – talán a Magyar Hajnal is.

A Fidesz és a KDNP minden valószínűség szerint összefogással indul. Mindez azt jelenti, hogy 10 ellenzéki tömörülés indul harcba majd a választók kegyeiért a Fidesszel szemben.

 • Lilla, Lacinak

  Baloldal nélkül nem lennének ma munkavállalói jogok, kötött munkaidő, minimálbér, fizetett szabadság, sztrájkjog, szakszervezet, gyes, gyed, munkanélküli segély, lakhatási támogatás, arányos adórendszer, nyugdíj, ingyenes egészségügyi ellátás, ingyenes oktatás, általános szavazati jog, szólásszabadság, gondolat- és lelkiismereti szabadság, tisztességes tárgyaláshoz való jog, a kényszermunka és kínzás tilalma stb. Ezeket az alapvető jogokat és humanitárius vívmányokat baloldali pártok harcolták ki az elmúlt évszázadok során a királyi, arisztokrata és nagytőkés elitekkel szemben. Ha ezek számodra nem értékek, akkor számodra valószínűleg semmi sem számít annak.

 • Laci

  Mit jelent az, hogy “baloldal maradandó értékei”?

  Se a baloldal prominenseinek nyilatkozataiból, sem a rendszerváltás után megtapasztalt 12 éves kormányzásból nem tudom, hogy mit akar az jelent ma Magyarországon, hogy “baloldali értékek”.

  Lehetséges, hogy az “érték” szót ebben az esetben elvont értelemben kellene kezelnem, mert a “baloldali értékrend” alatt az alkalmatlanságot, a hazudozást, a trükközést, stb. értjük.

 • Névtelen

  Baranyában Thürmerék Mohácson indulnak csak, ez hivatalos, mert a jelöltet feltették a munkaspart.hu-ra. A jelölt neve: Horváth József.

 • Munkáspártnak

  Tehát ha jól értelmezem, a Munkáspárt a kormány leváltása érdekében összefogna a neoliberális, nagytőkés Bajnaival vagy Gyurcsánnyal.

  Igazi munkásosztályt képviselő brigád.

 • Munkáspárt 2006

  A Munkáspárt 2006 – a cikk címe által sugalltakkal ellentétben – deklaráltan nem törekszik az ellenzéki erők szétforgácsolására, célunk a Fidesz rezsim leváltása, az alkotmányosság helyreállítása és a társadalmi nyomort minél előbb felszámoló szociális válságkezelő program megalkotása és végrehajtása.

  Országgyűlési választásokon való részvétel

  Az Európai Baloldal részt vesz a 2014-es országgyűlési választásokon, melyen fő célja a jelenlegi kormány leváltásában, a demokratikus jogrend megőrzésében való közreműködés.

  A helyi szervezetek a választási kampányt irányító elnökséggel konzuktálva döntenek az egyéni körzetekben saját jelöltek indításáról vagy más szervezetekkek való együttműködésről.

  Az Európai Baloldal kész együttműködni azokkal a baloldali és demokratikus szervezetekkel, amelyek támogatják a demokratikus köztársaság államformájának népszavazás útján való megerősítését, a Munka Törvénykönyvének visszaállítását, és nyilvánosan is kifejezik együttműködési szándékukat, valamint nem tartanak fenn kapcsolatot szélsőséges szervezetekkel.

  Európai Parlamenti választásokon való indulás

  Az Európai Baloldal indul a 2014-es Európai Parlamenti válsztásokon, melyen egy Balodali Lista felállításával azt a politikai alternatívát kívánja képviselni és erősíteni, amelyet jelenleg az Európai Parlamentben baloldali és zöld szervezetek közösen jelenítenek meg az Egyesült Északi – Zöld Baloldal frakcióban.

  Számunkra az Európai Unió szociális alapokon való újjáalakítása, az Európai Szociális Chartában megfogalmazott szociális jogok teljes érvényesítése a legfőbb cél, amelyért készek vagyunk összefogni minden olyan baloldali szervezettel, amelye támogatni tudja legfontosabb szociális követeléseinket.

  A Baloldali Lista támogatására kérjük a baloldal maradandó értékeinek megőrzését akaró és a baloldali mozgalom megújítására törekvő szervezeteket is. Fogjunk össze, hogy olyan Európában élhessünk, ahol az Ember az első, és nem a profit.

 • Bonobo

  Tökmindegy hány párt indul papíron 2014-ben. A Fidesz bekebelezett minden médiumot, közpénzt, intézményt, testületet és magára szabta a választási szabályokat. Esélye sincs más pártnak választást nyerni, a rendszer automatikusan a narancshatalomnak kedvez. Orbánisztán nem demokrácia többé, hanem látszat-pluralizmussal működő oligarchikus autokrácia.