Egymillió orosz atomnyugdíjas jön

Egymillióan érkezhetnek Harkányba arról a 15 orosz településről, ahol atomenergiával dolgozó munkások élnek. E városok polgármesterei a héten konferencián tájékozódnak a harkányi termálvíz gyógyító hatásairól, valamint a régió üzleti lehetőségeiről is.

hirdetés

Az 1986-os csernobili katasztrófa után jelenleg is több atomerőmű működik, jó néhány város ipara is arra épült, hogy ezeket kiszolgálja: van, ahol uránt dúsítanak, van, ahol kutatásokat végeznek. A héten tíz ilyen város polgármestere érkezett Harkányba egy konferenciára. Elsősorban a termálvíz gyógyító hatása érdekli őket.

Kétéves előkészítő munka után, jövőre válhat valósággá az álom: 15 zárt orosz atomváros lakói – nyugdíjasok, dolgozók, gyermekek- érkezhetnek a baranyai fürdővárosba. A szűkebben vett célcsoport 200 ezer atomnyugdíjas lenne. A rehabilitációs üdülést az Orosz Atomvárosok Szövetsége és a Roszatom (az orosz atomipart felügyelő állami vállalat) szervezi.

Csobbannának egyet…

Szergej Vaszjukov, a Baranya Travel Turisztikai Vállalat vezetője szervezte a mostani találkozót. Mint mondta, az említett településeken összesen egymillió ember lakik. A harkányi gyógyvíz pedig azért jó nekik, mert ilyen víz csak Mexikóban és a Holt-tengernél található.

A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, Schwarcz Tibor szerint a harkányi víz különösen alkalmas mozgásszervi rehabilitációra, kezelésre. A vízben lévő két vegyértékű kén beépül az ízületekbe, és ezáltal kedvező hatást fejt ki. Másrészt az inhaláció során a légutakat is regenerálja.

Az oroszoknak a távolabbi céljuk is van, mégpedig az, hogy a régió üzleti életében is aktívan részt vegyenek.

Alexej Golubev, az Orosz Atomvárosok Szövetségének elnöke szerint a Roszatom szoros kapcsolatban áll a Paksi Atomerőművel, s az orosz vállalat megjelenésével más iparágak, például az építőipar termelése is megnövekedhet a régióban. A konferencián üzletember-találkozó is lesz, amelyen orosz nagyvállalatok vezérigazgatói, szakszervezeti vezetők is részt vesznek.

Az üdültetés érdekében a harkányiak is intézkedtek: a vendégekkel közvetlen kapcsolatba kerülő húsz-harminc dolgozójuk már tanul oroszul, és elbírálás alatt van az egymilliárd forintos wellnessfürdő-fejlesztési pályázatuk is.