Egyre közelebb a pécsi naperőmű

Így néz ki egy napelempark

Ha uniós támogatások is kilátásban lesznek, akár már jövő év elején elkezdheti építeni a grandiózus pécsi naperőművet a német-magyar vegyes vállalat. Kétezer négyfős család éves energiafelhasználását termelhetik így meg.

hirdetés

– A terveink megfogalmazódása után elkészítettük a talajmechanikai vizsgálatot, amely pozitív eredménnyel zárult. Szintén sikerült megegyeznünk az áramszolgáltatóval arról, hogy amint működésbe lendül a pécsi napelempark, a megtermelt energiát átveszik tőlünk. A várossal pedig a kiszemelt tüskésréti terület bérleti szerződése aláírásra készen áll – mondja Sarkadi Gábor, a pécsi beruházást tervező Sybac-Solar Hungary Kft. projektmenedzsere.

Németországban ilyenek vannak, Tüskésrétre is hasonlót terveznek...
Németországban ilyenek vannak, Tüskésrétre is hasonlót terveznek…

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, egy Németország több részén már évek óta, s hazánkban az utóbbi hónapoktól kezdve napelemparkokat üzemeltető német nagyvállalat kezdte el egy pécsi naperőmű tervezését. A cég hazai képviselete Tüskésrétet nézte ki magának: itt több mint húsz focipályányi területet borítana be napelemekkel. A megtermelt energiát eladnák a szolgáltatónak.

Pécs kiváló adottságokkal rendelkezik egy naperőmű számára, hiszen a napsütéses órák száma magas, az időjárás kellően kedvező ilyen energiaforrások kiaknázására, sokkal jobb, mint Németországban.

A német anyavállalat hazai leányaként a SYBAC-Solar Hungary Kft. tavaly alakult meg Magyarországon. Céljuk, hogy napelemszigeteket, napelemparkokat hozzanak létre nálunk, s hosszú távon a megtermelt energia rendszerbe táplálásával érjenek el nyereséget.

Az Alföldön már működnek a cég parkjai...
Az Alföldön már működnek a cég parkjai…

Többek között Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban vannak a cégnek működő erőművei; összesen 125 ezer négyfős család éves villamosenergia-felhasználását képesek így előállítani.
Sarkadi beszámolt róla, hogy nálunk az Alföldön Ópusztaszer, Balástya és Pusztaszer térségében három, egyenként 500 kW-os napelemparkot már létrehoztak. Egy-egy ilyen 500-as park villamosenergia-termelése több mint 150, négyfős család éves áramfogyasztására elegendő kapacitást nyújt.

A cég Pécsre továbbra is egy hatalmas, húszhektáros, 7 megawattos létesítményt képzel el. A park nagysága viszont függhet a remélt EU-s támogatások mértékétől, s attól, hogy az energiaszolgáltató mennyiért veszi át a villamos energiát.

A cég összesen kétmilliárdot költene a beruházásra, s abban bízik, ennek közel kétharmadát uniós fejlesztési forrásokból tudja megszerezni.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója amondó, erre jó esélye is lehet a társaságnak, ugyanis az unió 2014 és 2020 közötti támogatási ciklusában kiemelten kezeli a zöldenergia előállítására szolgáló beruházások támogatását.

 • Sarkadinak

  Sarkadi de okos lettél fél év alatt. Fél évvel ezelőtt még azt se tudtad, hogy néz ki egy napelem. Az Alföldön lenyúltatok 618 millió forintot a három naperőműre. Ezt kellene
  inkább megmagyaráznod a barátoddal együtt az olvasóknak.
  Nincs elég baja Pécsnek? Még ezek a gengszterek hiányoznak a városnak!

 • Szekeres András

  Ja azt vágom:napelem elektromos áram,napkollektor hőenergia!Azért írtam a házak tetejére kollektort,mert rásegít a meleg vízre, fűtésre.Főleg ha ennek áfája 5%lenne.+kedvező bankhitel ez olcsóbb,mert 20-40 évig jó.Az ingatlan értékét is jelentősen növelnék!

 • E.

  Sajnálom, ha nem érthető amit írtam.
  Egyébként ez napelem nem napkollektor! Nem mindegy.
  Bár a házak tetejére mind a kettőt érdemes feltenni. (csak ne úgy mint a “minta” 10-re, mer úgy nem rentábilis)

 • Szekeres András

  Csak vissza kell térnem,mert eszembe jutott,hogy az egész várost át lehetne vizsgálni abból a szempontból,hogy hová lehetne telepíteni ezeket a kollektorokat.Az uránvárosi tízemeletes mintájára!Nemeteknél mindenhol látni,meg zöld tetőket!

 • Szekeres András

  Azt nem közbeszerzésnek hívják!Nem beszerzünk hanem kiadunk egy területet bérbe és liciteljárás keretében.Ez ellen semmi kifogásom de ha 100 éve nem kell senkinek szerintem most sem.Arra kell vigyázni inkább,hogy megvalósuljon.Nehogy egy torzó Corsó ,Balokány stb. maradjon utána!Amúgy Kővágósz.is várja a befektetőket hasonló területekkel !

 • E.

  Hogy miért van szükség közbeszerzésre, vagy más eljárásra? Mert Önkormányzati területről van szó! Ez nem 1 néhány m2-es bolt amit néhány évre bérbe adnak. Több hektárt évtizedekre adnak bérbe.
  Nem az a kérdés, hogy kaszáló, vagy napelempark! Ki fizet több bérleti díjat, hogy napelemparkot építsen!

 • Egér

  Ez nem rekultivált terület, amin x évig nem lehet építkezni?

 • Szekeres András

  Nem értem,ha a saját ill. uniós pénzből finanszíroz miért kell közbeszerzés?Azt sem,hogy 20 hektár évi háromszori kaszálása kb. három millió ezt a tulaj fizeti.Ebben az esetben pedig neki fizetnek x összegű bérleti díjat.

 • E.

  Ha egy önkormányzati telekre Uniós pénzből építkezik egy cég az mért is jó nekünk???
  Melyik közbeszerzési eljárásban is választották ki a céget?
  Van néhány tucat magyar cég, akik hasonló feltételekkel szívesen beszállna egy ilyen üzletbe!

 • Olvasó

  Tüskésrétre már évtizedek óta annyi mindent terveztek…most is egy gaztenger az egész.