Ezekkel hajtunk a zöld fővárosi címre

Sajtótájékoztató keretében ismertette pénteken Girán János alpolgármester és Vida János, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója azokat a közelmúltban megtett lépéseket, amelyek révén Pécs nagy eséllyel pályázik jövőre az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerésére.

Előbb Girán János beszélt arról az intézkedésekről, amelyek segítségével Pécs újabb fontos lépéseket tett a titulus megszerzése felé.

hirdetés

– A nemrég véget ért fűtési szezonból levonható tapasztalatok már magukért beszélnek. A végrehajtott rekonstrukciók eredményeinek köszönhetően Pécs 31 ezer távfűtött lakásából több mint 21 ezer lakás már hőszigetelt, nagyjából ugyanennyi otthonban korszerűsítették a fűtési rendszert, mintegy 19 ezer fogyasztó pedig költségmegosztóval rendelkezik.

zöld főváros, girán, vida1

A politikus emellett kiemelte, hogy a Pétáv a távfűtött lakások és a városi intézmények ellátásához biztosított hőenergiát csaknem teljes egészében megújuló energiaforrásból teremtik elő, ráadásul a mintaprojektnek tekinthető Mintaház-program is pozitív eredményeket hozott, hiszen az érintett lakások energiafelhasználása 63 százalékkal csökkent.

– Lényeges, hogy a rezsicsökkentés következményeként a három évvel ezelőtti árakhoz képest egy átlagos pécsi lakás fűtésköltsége éves szinten 42 ezer forinttal lett olcsóbb. Ez köszönhető annak is, hogy a pécsi távhő a nagyvárosok tekintetében az ötödik legolcsóbb az országban, azaz a lakások éves nettó távfűtési költsége 137 161 forint.

pétáv - cikkbe

A szolgáltatásért felelős Pétáv Kft. lakossági kintlévősége 15 százalékkal csökkent a 2013. december végi adatokhoz képest. Vida János ügyvezető szerint a cég tevékenysége nem öncélú, a pécsiek 45 százaléka veszi igénybe a szolgáltatásaikat, ezért egyik legfontosabb céljuk, hogy a lakók életkörülményei minél színvonalasabbak legyenek.

Mindezeken kívül a város eltökélt szándéka, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a levegőszennyezettség mértékét, amelyet a közeljövő beruházásai is segítenek: egy kelet-nyugati közlekedési folyosó kialakítása megfelelő forgalomszervezéssel párosulva, valamint a hatékony csapadékvíz-gazdálkodás megteremtése mind e cél elérését hivatottak szolgálni.

[box title=”Otthon meleg program”]Vida János szerint a jelenleg is zajló Otthon melege program során számos társasház nem tud pályázni, mert Pécsen “túl jó a fajlagos energiakibocsátásuk”, ellenben vannak olyan épületek – mint például a Jókai utcai lakások jó része -, amelyek eséllyel vehetnek részt eme kiíráson.[/box]