Egyre népszerűbb a tüskésréti sportközpont

November 8-án Csizi Péter országgyűlési képviselő hivatalosan is átadta a tüskésréti sport- és szabadidőközpontot. Az augusztus végén megnyitott komplexum nagyon népszerű a pécsiek körében, a Fittbike SE családi napján tartott átadáson is több százan vették birtokba a rekortán borítást megkapó új futópályát.

hirdetés

Nem csupán a szép idő, hanem az augusztusban megnyílt sportközpont egyre bővülő szolgáltatásai miatt is sokan voltak jelen a tüskésréti sportközpont hivatalos átadóján. Kicsik és nagyok, családok, baráti társaságok már korábban kipróbálhatták magukat a wakeboard-pályán, vagy tölthettek el pár kellemes órát a központi épületben. Vasárnap a futópálya is elnyerte végleges formáját, amit a Fittbike SE családi sportnapján vehették birtokukba a mozgás szerelmesei.

tüskésrét - átadó

Csizi Péter parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy ezt a területet korábban megközelíteni sem lehetett, hiszen egyrészt a pécsi erőmű zagyterületeként funkcionált, másrészt a út sem volt s a természetes környezet sem tette ezt lehetővé.

– Most azonban már elmondhatjuk, hogy a város szívében van már egy kis ékszerdoboz, ami széles körű társadalmi összefogás eredményeként valósulhatott meg. A központ nem csupán a nevében Centrálpark, hiszen szó szerint a város közepén található: egy karnyújtásnyira találhat a belváros és Kertváros is.

tüskésrét - gyerekek1

A sportközpont kialakítása összességében félmilliárd forintba került, a városnak azonban egyetlen fillérjébe sem. Az önkormányzatnak mindössze a tavat kellett megfelelő állapotba hoznia, ehhez viszont az erőmű nyújtott 150 millió forintos anyagi támogatást. A beruházó Pécsi-Víz Szolgáltató Kft. 225 millió forintos európai uniós forrással rendelkezett, amikor megkereste az önkormányzatot, hogy wakeboard-pályát hozna létre Pécsen.

– A terület valóban megfelelő volt erre a célra, viszont cserébe azt kértük, hogy egy oylan kivilágított rekortán futópályát alakítson ki a beruházó, amelyet éjjel-nappal lehet használni. E mellett pedig fontos volt az is, hogy családi rekreációs park alakuljon ki Tüskésréten, ezért olyan játszótér-együttest is vártunk el tőle – kötelező jelleggel, szerződésben rögzítve –, ami a kicsiknek is jó szórakozási lehetőséget kínál – mondta a honatya.

tüskésrét - gyerekek2

Csizi Péter hozzátette, hogy már most nagyon népszerű a park, és látszik, hatalmas igény van egy ilyen jellegű sportközpontra Pécsen,  ezért tovább akarják fejleszteni: a városi kerékpárhálózatba is bevonják.

 

tüskésrét - kiemelt

A parkban augusztus végén nyílt meg a wakeboard-pálya, amit  október 10-én zártak be.

Katics Viktor, a beruházó Pécsi-Víz Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint így is várakozásaikon felül teljesített a pálya, ráadásul egy-két napon még meg is telt teljesen a létesítmény. Mint mondta, a külföldi fiatalok mellett gyerekek is megtalálták őket, sokan pedig már úgy érkeztek, hogy wakeboardozni is tudtak. Az üzemeltető szerint jövőre annak már nagyon örülnének, ha naponta 150 jegyet vásárolnának meg.

Amint az időjárás engedi és a víz is felmelegszik annyira, hogy a neoprén ruhában már elviselhető legyen, akkor már áprilisban kinyitnak. A szabadidőpark körül azonban addig jön a füvesítés, a parkosítás.

wakeboard, tüskésrét13

Katics elmondta azt is, hogy ötleteik vannak a további fejlesztésekre, így nem kizárt, hogy strand vagy egy kisebb medence is lenne a tónál, de ezek még csak ötletszinten fogalmazódtak meg.