Háromból egy segély lesz jövőre

Áttekinthetőbbé válik jövőre az önkormányzati segélyezés Pécsen, miután az eddigi három juttatást összevonják. Így nemcsak csökkennek az adminisztrációs terhek, de az állampolgároknak csak egyszer kell benyújtaniuk kérelmüket. A támogatás maximuma sem lesz meghatározva.

hirdetés

– Azt várjuk az új rendszertől – amit egyébként egy országos törvény hatására vezetünk be mi is – hogy jelentősen könnyebb dolguk lesz a pécsi igénylőknek, miközben a városháza is megszabadul bizonyos terhektől. Ezentúl összevonjuk a krízishelyzetben adható három támogatást, így nem kell külön-külön kérvényezni azokat – mondta el lapunknak Moór Eszter, népjóléti bizottsági elnök.

Jövőre így önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultság jövedelemhatára családoknál a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka, azaz jelenleg 37 ezer 50 forint lehet – azok kaphatnak tehát segélyt, akiknél az egy főre számított családi jövedelem nem éri ezt el. Egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében pedig akkor jár, ha nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát az egy főre eső jövedelem.

Nem lesz annyi papírmunka...
Nem lesz annyi papírmunka…

Moór Eszter elmondta, önkormányzati segélyt azok fognak kapni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – haláleset, baleset, a gyermek hátrányos helyzete miatt – segítségre szorulnak.

A segélyt évente – a temetési költségekhez történő hozzájárulás kivételével – két alkalommal adják majd általában. Egy-egy alkalommal az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének egyharmadát biztosítják fejenként a rászorulóknak. Annak, aki ápolási díjban, lakásfenntartási támogatásban vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, csak egyszer jár a segély.

Moór Eszter hozzátette, ha a segélyt temetéshez adják, annak összege nem lehetne kevesebb a legolcsóbb temetés költségének 10 százalékánál, de nem lehet magasabb annak 50 százalékánál.

Az új pécsi szabály a méltányossági önkormányzati segélyről is rendelkezik.

Ez annak jár, akinek az egy főre számított havi jövedelme családban élők esetén fejenként nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében 220%-át. Ez akkor jár, ha az érintetteket elemi kár érte, gyógykezeltetését megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni, vagy például családja lakhatási helyzetét az egyszeri méltányos önkormányzati segély megoldja, és ezt igazolja.

[box title=”Több mint ötszázmillió megy segélyekre”]Korábban már beszámoltunk róla, Pécsen komoly összegeket szánnak segélyekre; évente több mint félmilliárdot fizetnek ki többek között lakásfenntartási támogatásokra, gyermekvédelmi segélyre. Az összeg országos viszonylatban, a nagyvárosok között is tekintélyesnek számít.[/box]

  • bányász

    Szomorú hogy még mindig a segélyezés a legnagyobb probléma nem csak Pécsen az egész országban.Tudom Ebben a mai korrupt világban nehéz munkát találni, de talán a kormánynak az vólna a tisztes feladata hogy munkahelyeket,hozzon létre szüntesse meg OLIGARHÁK támogatását,fejezze be A STADION épitési programot,Helyette KORMÁNYOZZON tisztességesen Mert öket senki nem zavarja ,úgy mint ahogy a saját csöcselék bandája zavarta az elözö tisztességes kormányzatot,

  • pécsi

    Megváltoztatták a cimet, miért?

  • pécsi

    És munkához is?