Január 22-én immáron 29. alkalommal ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, melyhez az „Együtt szaval a nemzet” elnevezésű program idén ötödik alkalommal csatlakozott. Az idei megemlékezés és a közös szavalás helyszíne a pécsi Gandhi Gimnázium volt, ahol Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész vezényelte a pécsi gimisek versmondását.

hirdetés

Egy fontos, kerek évforduló tette még különlegesebbé az idei, 29. alkalommal – a Himnusz megszületésének 195. évfordulóján – megrendezett Magyar Kultúra Napját, melyhez a világ különböző részein élő magyar közösségeket a versmondáson keresztül összekapcsoló „Együtt szaval a nemzet” közös versmondó-programja ötödik alkalommal csatlakozott. Eötvös József író, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere ugyanis pontosan 150 éve, 1868-ban alkotta meg Magyarország első, a nemzetiségek kultúrájának ápolását és oktatását támogató törvényét.

Sok-sok pécsi diák szavalta a Himnuszt a Gandhi gimiben

Nem hiába választották tehát a szervezők a minden évben máshol megrendezett megemlékezés és közös szavalás helyszínéül Európa első, valamint az ország legnagyobb nemzetiségi iskoláját, a 2017-ben UNESCO-díjjal is kitüntetett pécsi Gandhi Gimnáziumot, melynek falai között közel negyed évszázada ápolják és örökítik tovább magas színvonalon a roma kultúrát.

Őri László alpolgármester átvette a Himnusz kéziratának másolatát

Ignátz István, a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője az eseményen tartott köszöntőbeszédében elmondta, hogy a jeles napokhoz kapcsolódó rendezvény remek alkalmat kínál arra, hogy szellemi és tárgyi örökségünkre, hagyományainkra, az összetartozást kifejező magyar nyelvre, valamint egymásra figyelhessünk.

Fórizs Zoltán ismertette a rendezvény történetét

Fórizs Zoltán, az „Együtt szaval a nemzet” program főszervezője a kezdeményezés történetének ismertetésekor elmondta, hogy a program célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon.

József Attilát szavaltak beás és lovári nyelven

Ezt követően a tavalyi ünnepségnek otthont adott Cegléd önkormányzatának képviselői átadták a rendezvény stafétáját, Kölcsey Ferenc himnusz-kéziratának hiteles másolatát a pécsi önkormányzat és a Gandhi Gimnázium képviselőinek. A város nevében a stafétát Őri László, Pécs alpolgármestere vette át. Az alpolgármester lapunknak elmondta, hogy megtiszteltetés Pécs számára, hogy a jeles, 150. jubileumi év megünneplésére a Gandhi Gimnáziumot választották a program szervezői.

Jordán Tamás vezényelte a diákokat

– Ez a kitüntetés annak az elismerése is, hogy Pécs nem csak a kultúra, hanem az együttműködés városa is. Hiszen itt évszázadok óta él együtt tíz nemzetiség, egymást s egymás kultúráját erősítve, ezzel pedig jó példát mutatva nemcsak az országnak, de a világnak is. Büszkék lehetünk továbbá arra is, hogy a velünk együtt élő nemzetiségek Pécsett oktatási intézményekkel is rendelkeznek – fogalmazott Őri László.

Hibátlan műsort adtak

Az interneten, tévében és rádióban is élőben közvetített szavalás ezúttal is a Himnusszal kezdődött, majd Tóth Krisztina „Hála-változat” című művét mondták el a diákok, ezután pedig József Attila két művét szavalták el a Gandhi Gimnázium, valamint két szintén nemzetiségi pécsi iskola, a német Koch Valéria Iskolaközpont és a horvát Miroslav Krleza Gimnázium diákjai, ráadásul nem csak magyarul, hanem beás és lovári nyelven is. A szavalást újfent Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész vezényelte, aki köszöntőjében kiemelte, hogy ez az esemény minden évben rácáfol arra a hiedelemre, miszerint a mai fiatalokat már nem érdekli a költészet.

A megemlékezés végén a többszörös díjnyertes Gandhi Hagyományőrző Együttes adott koncertet.

hirdetés