Brutális károkat okozott a vihar

Nem csupán erős lehűlést és jelentős mennyiségű csapadékot, hanem olyan viharos szelet is hozott Pécsre az éjszaka érkező hidegfront, ami durván meg is rongálta a várost.

Kedden már másodfokú (narancssárga) riasztás volt érvényben a viharos széllökések miatt Baranya megye túlnyomó részére, a szél ereje azonban szerda hajnalig csak fokozódott, és a közel 110 kilométer/órás sebességet is elérte, aminek meg is lett az eredménye. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már kedden figyelmeztetett mindenkit arra, hogy az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, megbonthatják az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is. Szerda reggelre pedig mindez be is igazolódott.

A hajnali és reggeli időszakban 20 fakidőlést jelentettek be a Biokomhoz. Jelenleg is folyik a fahulladékok feldarabolása, illetve elszállításuk. A városüzemeltető cég reggel óta minden városrészben egy-egy munkacsapattal tisztítja a romokat, letört ágakat és gallyakat gyűjtenek össze.

A Biokom munkásai helyszínről helyszínre vándorolva takarítják a romokat
A Biokom munkásai helyszínről helyszínre vándorolva takarítják a romokat

Az egyik ilyen munkacsoport az Árnyas utcánál darabolt fel egy nagyobb leszakadt ágat. A zuhogó esőben dolgozó munkások azt mondták, hogy hajnal óta szedegetik és fűrészelik a leszakadt fadarabokat, és a Biokom bármelyik pillanatban átvezényelheti őket egy újabb helyszínre, mivel sok kárbejelentés érkezett hozzájuk.

Az ítéletidő a nagybani piacot is szétkapta, konkrétan az egyik raktárépület tetejét a piac előtt haladó útra fújta ki a vihar a hajnali órákban. Székely Györgyné, a piac telepvezetője lapunknak elmondta, hogy katasztrofális látvány volt, ahogy egy hatalmas villámlás és égzengés után a szélroham letépte az épület tetőszerkezetét.

A nagybani piac tetejét lekapta a szél
A nagybani piac tetejét lekapta a szél

Csak a szerencsén múlott, hogy nem sérült meg senki, mert az épület közelében a baleset idején éppen rakodás folyt. Annak ellenére, hogy személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős, a leszakadt tető darabjai ugyanis két kocsit is összetörtek, valamint letépték a áramvezetéket is.

A leszakadt tetőt a szél kivitte a közeli útra
A piac leszakadt tetejét a szél kivitte a közeli útra

Az egyik sepregető munkás elmondta, hogy ő még ilyen kemény vihart nem látott, és láthatóan lenyűgözte, hogy az egyik kukát a szél közel 30 méterre repítette. Az épület egyelőre még balesetveszélyes, mivel a katasztrófavédők a telepvezető elmondása szerint a csúszásveszélyre hivatkozva még nem tisztították meg tető romjait.

Rengeteg a törmelék a piac környékén
Rengeteg a törmelék a piac környékén

Hasonlóan komoly pusztítást végzett a heves szél az éppen megújuló vasútállomáson is, ahol amellett, hogy az építési védőhálókat néhány helyen szinte teljesen letépte a vihar, egy fakaput is bedöntött a meglepő erejű szél.

A vasútállomás kapuját a vihar konkrétan kitörte a helyéről
A vasútállomás kapuját a vihar konkrétan kitörte a helyéről

Próbáltunk beszélni a tisztogatást végző munkásokkal, valamint az építkezés ügyeletes vezetőjével is, de erőteljesen elzárkóztak a nyilatkozástól.

A vakolatdarabok akár valaki fejére is zuhanhattak volna
A vakolatdarabok akár valaki fejére is zuhanhattak volna

A vasútállomáshoz közel, a Mártírok útja és a Szabadság út sarkán lévő háztömb homlokzatáról is leverte a vakolatot az éjjeli áldás. A házban üzemelő hentesbolt eladója lapunknak elmondta, hogy a baleset az éjjeli órákban történt, és csak remélni tudja, hogy nem valaki fejére estek a vaskos vakolatdarabok.

Frissítve: 8:21 – Mérséklődik a szél, de még rengeteg eső jöhet

Az átvonult front mögött a középső országrészben, Duna-Tisza közén és a Dunántúl északkeleti felén továbbra is viharos (60-80 km/h) szélre lehet számítani. 80-90 km/h körüli széllökés inkább már csak az arra érzékenyebb hegyvidéki területeken (Dunántúli-középhegység) fordulhat elő. A szél estére már mérséklődni kezd – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Északnyugat felől fokozatosan csökkenő intenzitás mellett még további jelentős mennyiségű csapadék várható a nap folyamán. Az eső, zápor mellett délen és keleten eleinte még zivatarra is számítani lehet. 20 mm-t meghaladó összeg elsősorban az Északi-középhegységben, Alföld középső és északi részein, illetve az eleinte még intenzív csapadékból délnyugaton valószínű.

vihar

 

————————————————————————————————————————–

Frissítve: 9:27 – Tetőket tépett le a szél

Letépte a szél a nagybani piac tetejét hajnalban, egy másik épületnek szintén megtépázta a szerkezetét.

 

 

 

 

tető a fán

A vihar óta 25 komolyabb kárról érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez, de rengetegen jeleztek kisebb károkat is. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a kárelhárításon.

————————————————————————————————————————–

Frissítve: 9:41 – Harminchat bejelentés érkezett reggel nyolc óráig

Hajnali négy és reggel nyolc óra között 36 darab bejelentés érkezett a Biokomhoz. A legjelentősebb károk olyan autókban keletkeztek (eddig 10 darabról számolnak be, de folyamatosan érkeznek a bejelentések), amelyek társasházi hulladékgyűjtő-edények közelében álltak.

A szakemberek szerint rengeteg le nem fékezett, járdára, utcára sodródott nagyobb méretű társasházi edény található a városban, amelyet a nagy erejű szél ide-oda cibál, kárt okozva ezzel gépjárművekben, illetve akadályozza a közlekedést is. A viharos széllökések miatt fontos, hogy mindenki a kisebb hulladéktároló edényeket helyezze szélvédett helyre, a nagyobb méretű társasházi kukákat pedig jól rögzítse le, ugyanis a nagy erejű szél felboríthatja azokat illetve parkoló gépjárműveknek lökheti őket.

A hajnali és reggeli időszakban 20 fakidőlést jelentettek be vagy észlelt a műszaki ügyelet. Ezek jelentős hányada a belvárost érinti, azon belül is a Jókai utca-Móricz Zsigmond tér környékét. Jelenleg folyik a fahulladékok feldarabolása, illetve elszállításuk. Nagyobb ágleszakadás, amelyek szintén kárt okozott (pl. kerítés, autó esetében) az értesülések szerint kb. 20-25 helyen található.

Kárbejelentést tehetünk a Biokom Nonprofit Kft. éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámain: 72/502-100, 80/200-590

————————————————————————————————————————–

Korábban írtuk, hogy éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel és jelentős csapadékkal – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kedden már másodfokú (narancssárga) riasztás volt érvényben viharos széllökések miatt Baranya megye túlnyomó részére. A csapadék mennyisége és a szél ereje szerdáig csak fokozódni fog, akár 110 kilométer/órás széllökésekre is számíthatunk 

Az előrejelzések alapján ma délutántól az északnyugati szél megerősödik, viharossá fokozódik, és nagy mennyiségű csapadék esetleg jégeső is várható.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra figyelmeztet, hogy az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, megbonthatják az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

jön a vihar

A Biokom Nonprofit Zrt. szerint ezért a közterületeken és a parkerdőkben fokozott figyelemmel kell közlekedni, hogy az esetlegesen leszakadó ágak ne okozhassanak sérülést. A nagyobb méretű kukákat lehetőség szerint szélvédett helyre érdemes tenni, vagy rögzíteni nehogy a heves szél felborítsa azokat.

A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, szintén érdemes tető alá vinni, vihar ideje alatt pedig kikapcsolni, áramtalanítani  az elektromos berendezéseket.

A várható heves esőzés miatt a Biokom megerősítette ügyeletét, és már előre kitisztította a jelentősebb vízelvezető árkokat, víznyelőket, átereszeket,  a hordalékfogók nagy részét.

[note note_color=”#5b99e1″]

Ha sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, zöldfelületi vagy csapadékvíz által károkat lát, haladéktalanul értesítse a szakembereket a Biokom Nonprofit Kft. éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámain: 72/502-100, 80/200-590, vagy a Baranya Megyei Katasztrófavédelem 112-es vagy 105-ös számán.[/note]

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések és riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre.

————————————————————————————————————————–

Frissítve: 19:45 – Páva Zsolt, Pécs polgármestere a lakókhoz

“Ezúton hívjuk fel a pécsi polgárok figyelmét, hogy meteorológiai szolgálat jelzése szerint ma éjszakától az északnyugati szél megerősödik, viharossá fokozódik, és nagy mennyiségű csapadék várható. Előreláthatólag városunkban 70-90 km/órás széllökések és 40 mm csapadék várható.

Kérem, hogy az utcákon és a parkokban a fák környékén fokozott figyelemmel tartózkodjanak, parkoljanak, hogy az esetlegesen leszakadó ágak ne okozhassanak sérülést! A kisebb hulladéktároló edényeket helyezzék szélvédett helyre, a nagyobb méretű társasházi kukákat pedig jól rögzítsék le, ugyanis a nagy erejű szél felboríthatja azokat, illetve parkoló gépjárműveknek lökheti őket.

Megerősítettük a városi ügyeletet, és már előre kitisztítottuk a jelentősebb vízelvezető árkok, víznyelők, átereszek, hordalékfogók nagy részét, hogy el tudják vezetni a lehulló csapadékot. Munkatársaink 24 órás szolgálatban dolgoznak a városban. Folyamatosan készenlétben állnak, hogy az erős szél miatt esetlegesen kidőlő fákat és leszakadó ágakat eltávolítsák.

A vihar következtében bekövetkező károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükség esetén hívják a BIOKOM Nonprofit Kft. éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámait: 72/502-100, 80/200-590.

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Páva Zsolt, Pécs polgármestere”

————————————————————————————————————————–

 

Hirdetés