“Erre nem lehet felkészülni”

Még a legalapvetőbb biztonsági eljárások mellett sem lehet felkészülni olyan mértékű hirtelen zuhatagra, mint amilyen a vasárnap délután Pécsre lecsapott jégesővel kísért hatalmas zivatar volt – vélekednek a Biokomnál.

hirdetés

Hétfőre virradó éjjel is dolgoztak a vasárnapi két órás vihar után maradt romokon a pécsi vízszolgáltató és a Biokom szakemberei. A Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense, Csöngei Adrienn lapunknak elmondta, hogy a cég még összesíti a rendkívüli intézkedések és hibák miatt keletkezett költségeket, majd hozzátette, hogy ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy a gyors beavatkozásnak köszönhetően meg tudták előzni a komolyabb károkat. Hozzájuk 14 bejelentés érkezett elöntött pincékről, alagsorokról, ezeken a helyeken fertőtlenítést is végeztek.

A városüzemeltetési cég, a Biokom pr-menedzsere lapunknak azt nyilatkozta, hogy a szolgáltató meglévő csapadékvíz-elvezető rendszereinek a kapacitása limitált, a vízelvezetők folyamatos tisztán tartásával viszont a hasonló esőzések okozta károk jelentősen visszaszoríthatóvá válnak.

Lóczi Szidónia hozzátette, hogy az ilyen mértékű villámárvízzel járó zuhatagokra igazából a legalapvetőbb biztonsági és tisztasági intézkedések betartása mellett sem lehet felkészülni, hisz a rendszert nem kéthavi csapadékmennyiség hirtelen lezúdulására tervezték. Az évtizedek óta nem látott vízterhelés okozta károk enyhítésében a Biokom és a velük augusztustól szorosan együttműködő Misina Mentőcsoport Egyesület munkatársai is nagy szerepet játszottak.

Ez feltehetően nem vigasztalja a Fogadó utcában lakókat, akik – a Közút kezelésében lévő – 6-os út felől kaptak nyakukba egy sárlavinát. Bencze Gábor és felesége a vasárnapi esőzést személyes tragédiaként élték meg.

10589825_841413605876699_570907626_n
Még a kukájukat és a gyerekek játékait is elvitte az ár

– A főúton keresztülfolyt, közel félméteres vízfolyam kidöntötte az épülőfélben lévő házunk kerítését – meséli a férfi, akinek a felesége még azt is elmondta, hogy a sűrű, sáros víz elárasztotta kertjüket, feláztatta házukat, és tönkretette autójukat.

A család már jogi tanácsot is kért, hiszen nem tudják, mi tévők legyenek, kihez forduljanak segítségért.

Egyébként csak az egyik, a Pécsett ügyfelekkel rendelkező biztosítóhoz, az Uniqához 60 bejelentés érkezett jégverés és a felhőszakadás okozta károk miatt. Az egyik internetes szolgáltató, a Telekom pedig villámcsapás miatt volt kénytelen lecserélni meghibásodott, lakáson belüli készülékeit a Mecsekoldalban.