Eldőlt, hogy ki tervezi az új pécsi vásárcsarnokot

Jöhet az új pécsi vásárcsarnok

A Gettoplan – Bluepan konzorcium tervei alapján épülhet meg az új pécsi vásárcsarnok, miután az önkormányzat döntött a létesítmény tervpályázatának eredményéről. A modern, minden igényt kielégítő piaci központot jövő tavasszal kezdik építeni.

hirdetés

Nemrég lezárult az új vásárcsarnok megvalósítására kiírt tervpályázat második szakasza. Az első ütemben húsz pályamű érkezett a tenderre, de végső győztest azért nem hirdettek, mert a pályázók figyelmen kívül hagyták az egyik legfontosabb szempontot, az épületben a rövid ellátási láncnak biztosítandó funkciót. Emiatt került sor a második körre, bár végül a rel-funkciónak helyet adó központ nem az új csarnokban valósul meg, hiszen azt nem nem indokolt a város egyik legfrekventáltabb helyén, az egyik legdrágább új beruházás keretében megépíteni, így a vásárcsarnok közelében, de különálló ingatlanon tervezik létrehozni egy külön pályázat keretében.

vásárcsarnok-csizi sajtótájékoztató, hl02
Jelenleg így néz ki a terület

A tervpályázat első szakaszának lezárultával előbb meg kellett várni az uniós pályázati felhívás megjelenését, amelyre idén tavasszal került sor. E nélkül nem lehetett meghatározni azt a tartalmat, amire az uniós forrás lehívható. Ennek tükrében kellett pontosítani, véglegesíteni a műszaki tartalmat, amit egy tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében versenyeztetett meg az önkormányzat.

– A második fordulóra a tervpályázat négy díjazottját hívta meg az önkormányzat. Ennek keretében az összességében legjobb ajánlatot adó Gettoplan–Blueplan konzorcium ajánlatát nyilvánítottuk nyertessé. A szerződéskötés jelenleg folyamatban van – tájékoztatott a Girán János, Pécs alpolgármestere.

gettoplan1
A Gettoplan korábbi látványterve kívülről

A győztes irodát a közbeszerzési eljárás értékelési menete során választották ki. Két fő szempontot vettek figyelembe: az egyik az árajánlat, ebben Gettó Tamásék voltak a legjobbak. A másik, szakmai kritériumokat figyelembe vevő szempont során a funkcionális működést, az épületet magát, a Zólyom-tömb élhetőségét vizsgálták. Ugyanakkor a szakszerű és fenntartható üzemeltetés is ugyanilyen fontos, azaz lényeges, hogy jól és költséghatékonyan legyen működtethető az új épület – ebben is a nyertes konzorcium teljesített a legjobban.

A városvezető szerint a látványtervek egyelőre még nem nyilvánosak, a tervezési folyamat keretében ősszel fogják bemutatni azokat az elképzeléseket, amelyek valóban már az új vásárcsarnokot ábrázolják.

A komplexum előkészítése az ütemezésnek megfelelően halad, a területfejlesztési operatív program forrásainak lehívására már pályázott Pécs, jogilag nincs akadálya a pénz lehívásának.

gettoplan3 - belül
És így nézett ki belülről

– A korábbi elképzelések alapján 2017 tavaszán kezdődhet meg az épület kivitelezése,  a munkálatok befejezésének pontos dátumát a kivitelezővel kötendő megállapodásban rögzítjük – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Az új vásárcsarnok funkcióinak kialakításához megkérdezik az árusokat és a pécsieket is. A 3000-3500 négyzetméter alapterületű létesítményben az emeleten helyet kap egy gasztrogaléria is, kiváló panorámával a Mecsekoldalra.

A csarnok megépítése 2,5 milliárd forintba kerül, ehhez még hozzájön a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra megvalósítása mintegy félmilliárd forint értékben. Létrehozásával egy új, minden igényt kielégítő piacközpont jön létre, és a későbbiekben további fejlesztések valósulhatnak meg a környéken, így az autóbusz-végállomás és a Bajcsy-Zsilinszky utca érintett szakasza is megújul.