Hivatalos: 70 százalékkal kevesebb Pécs adóssága

Átveszi a hitelt az állam, a kérdés az, hogyan?

A város adósságállományának hetven százalékát veszi át az állam – erről döntöttek. Pécs válláról brutális terhet vesznek le.

Pintér Sándor belügyminiszter tavaly Pécsett tett látogatásakor még óvatosan fogalmazott. Akkor azt mondta, hogy a város 44 milliárdos adósságállományának minimum a felét,  22 milliárdot vállal át a magyar állam.

A 2012-ben Péccsel megkezdett egyeztetések során végül azonban ennél jóval kedvezőbb pozíciót tudott a baranyai megyeszékhely elérni, 70 százalékos adósságkonszolidációra nyílik lehetőség. Minderről kedden döntött a kormány.

A város ezzel a legnagyobb mértékű kifizetésre számíthat, hiszen az ötezer főnél nagyobb települések esetén ezt az arányt jelölték meg maximumként.

Az előzetes számítások szerint a döntés értelmében 31 milliárdos adósságot vehetnek át a várostól az év második felében, ezzel nagyban meghatározzák Pécs költségvetési teherviselését. Az egyelőre kérdés, miként módosulnak a hitelek törlesztőrészletei, illetve futamideje, hiszen a jelenlegi helyzet szerint 2030-ig még fizetnie kell a városnak adósságait.

A hatás azonban várhatóan  már az év második felében érezhető lesz, s máris 300-400 millióval csökkenhetnek az idei kiadások.

Hirdetés

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Akkor vegyék át az én adósságaimat is ezek a szellemi nyomorékok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Még 5 százalékot sem nem hogy 70 százalékot!? Ennyire hülyék a kormány emberei?!

  2. Bukó! A valóság és a tények láthatóan nem zavarnak a hülyeségeidben. 🙂

  3. Ha már hülyeségeket olvasol, hülye szoci blogokban, amelyet az MSZP és a Népszava pénzel, akkor legalább idézz pontosan. De még ez sem sikerült.

  4. “3 milliárdot vesz el Pécs városától a kormány. Egyszerű a trükk: 7 milliárdért vesznek át feladatot és 10 milliárdot vonnak el.
    Majd “gálánsan” átvesznek 2,4 milliárd adósságot a várostól, amely így idén “csak” 600 millióval jár rosszabbul, de jövőre már 3 milliárddal.
    Pécsett ezért “kőkemény megszorítások jönnek a pécsi intézményeknél, és a gyengélkedő Tüke Buszra is kevesebb jut.”

Comments are closed.