Elégedett a rektor a PTE elmúlt évével

20131205_100403

hirdetés

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Pécsi Tudományegyetem idén is megrendezte Adventi sajtószalonját, melynek december 5-én a Dr. Halasy-Nagy József Aula adott helyet. Az eseményen átadták a Pécs Felsőoktatásért Sajtódíját is.

A húsz éves Universitas televízió összeállította, mi történt az egyetem életében az elmúlt 11 hónapban, majd dr. Bódis József, a PTE rektora köszöntötte a résztvevőket, valamint a sajtó munkatársait. Elmondta, hogy az elmúlt évben nagyon sok kiemelkedő és pozitív esemény volt az egyetemen, amit remekül foglalt össze a videó.

– A legjelentősebb dolog talán az, hogy a pécsi egyetemiség újkori történetének 90. évfordulóját tudtuk ünnepelni, miközben mi továbbra is ragaszkodunk az 1367-hez, hiszen akkor indult el a felsőoktatás irányába ez az ország, egy kulturális rendszerváltás időpontjának is tekinthetjük – fogalmazott Bódis.

Beszédében kiemelte, hogy a PTE sikeresen vette az elé háruló akadályokat: a korábban elbukott kutató egyetemi pályázatot megnyerte, előrébb lépett a rangsorokban, ezzel maga mögé utasítva a tudományegyetemeket, annak ellenére, hogy állandó hiánygazdálkodással küzd, azonban így is vállalta azokat a lépéseket, melyek a minőség irányába mutatnak.

20131205_094107

– Bár a 794 elég nagy szám, de tekintve, hogy 28 ezer felsőoktatási intézmény közül értük el ezt az eredményt, szerintem nagy előrelépés – mondta a rektor. – A csökkenő hallgatói létszám és a megvont források mellett is négyszáz helyet léptünk előre, amire büszke vagyok.

Hangsúlyozta, hogy három év után ismét megrendezte az egyetem a Pécsi Egyetemi Napokat, ami növelte a pécsi hallgatók, az intézmény és Pécs város presztízsét. A rektor úgy véli, ez a város az egyetemétől ilyen, nélküle nem lehetett volna a kultúra fővárosa sem.

– Emellett nagyon büszke vagyok díjazottainkra, de azt gondolom, az utóbbi napok legnagyobb eseménye mégiscsak az volt, hogy Bencze Csaba elhozta a Junior Prima díjat – tette hozzá Bódis. – Az viszont baj, hogy az egyetem értékelésében a művészeti teljesítmények nem szerepelnek.

Fontos megemlíteni, hogy minden gond és baj ellenére átépül a 400 ágyas klinika és ha elkészül, húsz évig nem lesz szükség nagyobb változtatásra.

Bódis József reagált a korábban megjelent brazilíai úttal kapcsolatos hírekre is: az MTA és a Brazil Tudományos Akadémia  elnökének meghívására vendégként vettem részt az úton és egyben képviseltem a magyar rektori konferenciát, pontosan 2 egész és 2 fél napot töltöttem ott, amiből nehéz 3 hétre következtetni. A hallgatók Campus Hungary pályázatot nyertek és ennek keretében utaztak, illetve más pályázatok forrásait is használták.

A Pécsi Tudományegyetem Pécs Felsőoktatásért Sajtódíját idén Laufer László fotóriporter érdemelte ki.

 • Kiemelt hozzászóló!

  Persze hogy elégedett. Neki továbbra is sül a pecsenyéje!

 • kedves előttem szóló

  Lehet beszélni a finanszírozás kényszerpályáiról.
  Franciországban pár éve kutatóintézetek finanszírozását akarták csökkenteni. Erre válaszlépésként az összes intézet igazgatója egyszerre nyújtotta be lemondását – a finanszírozó meggondolta magát… A magyar egyetemi “struktúraváltás” öncsonkítást jelent, amelyhez a vezetők saját túlélésük érdekében asszisztálnak.

 • Kedves előttem szólók

  lehet Bódis Józsefet szeretni, utálni stb. de higgyék el, kb. annyi döntési joga van, hogy A vagy B menüt akar enni. Nem azért mert nem tudná, mit kell csinálni, teljesen jól látja a helyzetet, hanem olyan a finanszírozás, hogy kényszerpályán mozog ő és a csapata.

 • egy egyetemi dolgozó-ápolónő…

  Nagyon jó hír, hogy elégedett! Legalább valaki elégedett a pocsék működésükkel!!!! Mert ugye beszélhetnék a szeptemberi ‘béremelésünk’ besorolásáról….amit a gazdasági osztályán jól elrontottak….majd most, decemberi fizetéskor korrigáltak…ami azt jelenti, hogy sok dolgozó béréből – visszamenőleg!!!! szeptembertől – elég tekintélyes összeget levontak….
  Szóval a hiány…hiba korrigálva, a dolgozók ‘kontójára’, gondoskodva megfelelő év végi, karácsonyi hangulatról!!!! Felháborító!! mellesleg elgondolkodtató, hogy mennyire volt jogszerű ez az utólagos levonás?? esetleg valaki hozzáértő? vélemény??

 • Török Árpád.

  Szerintem a Bódis most már leléphetne ,Mert vissza félé halad ,Pedig előre kellene.Egy le tűnt világ képviselője.

 • Munkanélküli tanár

  Ha milliós havi fizetésem lenne és a rokonaimat, haverjaimat Brazíliában, meg Indonéziában tudnám üdültetni én is rohadtul elégedett lennék magammal.

 • elemérné

  100 ember kirúgása, ez is eredmény.

 • másik egyetemi dolgozó

  Én elégedett vagyok vele. A lehetőségeket magasan kihasználtuk. Az összes vidéki egyetem irigykedik ránk!

 • egyetemi dolgozó

  Mi kevésbé vagyunk elégedettek a rektor úr idei munkájával