Nagyobb beleszólást akar az ÖPE

Immár szokásos közgyűlés előtti sajtótájékoztatóját tartotta az Összefogás Pécsért Egyesület. A szervezet által legfontosabbnak ítélt napirendi pontok kapcsán a zöld főváros cím el nem nyerése szolgáltatta azt a keretet, amelyen belül szó esett az elektromos buszok esetleges beszerzéséről, valamint a helyi közösségfejlesztést célzó civil kapu szolgáltató pontok városrészenkénti létrehozásáról is.

hirdetés

Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője az Európa Zöld Fővárosa cím pályázata kapcsán elmondta, hogy a titulus elnyerése nemcsak a város, hanem a lakosság számára is számtalan előnyökkel járna, azonban sokan még mindig nem tudják, hogy mit is jelent valójában. A cím odaítéléséről döntők kritikája is arra irányul, hogy Pécs esetében nem tudatos építkezést tapasztalnak.

– A titulus elnyerésével a szándéknak is meg kell nyilvánulnia az iránt, hogy a város komolyan gondolja a zöld fővárosi címet. Ezt azonban megkérdőjelezi az, hogy az önkormányzat nem magyar gyártmányú elekromos buszokat kíván beszerezni, pedig erre 15 százalékos önerő mellett EU-s pályázatok révén lenne lehetősége, hanem több mint négymilliárd forintos hitelből vásárol használt holland járműveket.

Az új vásárcsarnok kapcsán azt emelte ki a politikus, hogy mindenképpen a helyi termelők érdekeit kell figyelembe venni, s nem egy olyan grandiózus “palotát” építeni, amely inkább a multik érdekeit szolgálják. A helyi termelőket összefogó Patrónus Kft. sikeres tevékenységét mutatja, hogy két év alatt 200 helyi gazda és termelő szállít már be a helyi piacokra, az új létesítmény pedig akár ezer termelőnek biztosíthatna megélhetést – amennyiben sikerülne a közétkeztetésbe is bevonni őket.

A szervezet önálló indítványként nyújtja be a holnapi közgyűlésen a helyi közösségfejlesztést célzó Civil Kapu Szolgáltató Pontok létrehozásáról szóló elképzelését. Vozár Pál képviselő szerint minden városrészben létrehoznának olyan pontokat, amelyek helyet adnának a helyi kezdeményezéseknek, s ahol egyebek mellett munkaerő-piaci és pályázati tanácsadással is segítenének a helyieket, akiket emellett az őket érintő ügyekhez kapcsolódó döntéshozatalba is be kívánják vonni.