Élesítik a városvédő programot

Keddtől már letölthető az az okostelefonos vészjelző applikáció, amellyel egy gombnyomással hívhatunk rendőrt, ha bajban vagyunk. A tesztüzem sikerrel zárult.

hirdetés

A vészjelzős szolgálat előnye, hogy nem kell telefonálnunk a rendőrségre és hívnunk a 107-et, vagy a 112-őt, ha szorult helyzetben vagyunk és erre nincs lehetőségünk.  A rendszer GPS-jelekkel automatikusan meghatározza helyzetünket. Az információt a pécsi közterület-felügyelet diszpécsere fogadja, majd visszahívja a telefonszámot, amelyről a jelzés befutott. Amennyiben nem reagál a hívásra senki, azonnal riadóztatják a rendőröket, akik a GPS által küldött jelek alapján megkeresik az áldozatot. Fontos, hogy ehhez valamilyen internetkapcsolatra szükség van: mobilnetes előfizetésre, vagy pedig a wifi által adott jelre.

segély app, girán jános2
Girán János, Pécs alpolgármestere közölte, kedden egy olyan mobilapplikáció éles használata indulhat el, ami a hazánkban egyedülálló,  teljesen ingyenes, minden pécsi, vagy Pécsre érkező használhatja.

– Közösségszervező, közösségépítő szerepe is lehet, hiszen bárki bejelentkezhet segítőnek, figyelőnek a rendszerbe, így maga is segíthet azzal, hogyha vészjelzést lát, akkor gyorsan megjelenik a helyszínen, ami önmagában elrettenthető lehet.

[box title=”Itt találja ” box_color=”#882a2a”]A “Városvédő – Kezedben a biztonságod!” nevű alkalmazás honlapján további részletek találhatóak a rendszerről, annak használatáról. Az applikáció ingyenesen letölthető IDE KATTINTVA a Google Play Áruházból![/box]

Az egyelőre még csak Androidra letölthető alkalmazás tesztelésében egyik pécsi gimnázium diákjai vettek részt, a program gazdája, elkészítője az NRG Online Média Kft.

A fejlesztő cég részéről Rózsavölgyi Péter igazgató elmondta, hogy ez már egy korábban is létező program volt, amelyet családi felhasználásra készítettek, ezt fejlesztették tovább, és attól vált egyedülállóvá, hogy a város is mögé állt. Ezzel egy komplex rendszer lett, és immár minden indított riasztás hatósági személyekhez fut be. Olyan esetekre találták ki, amikor már nincs lehetőség telefonon, vagy más módon segítséget hívni – mondta.

A program úgy működik, hogy 6-szor (vagy akár többször) kell megnyomni két másodpercen belül a telefon kikapcsoló gombját, vagy pedig a fülhallgató kirántásával indul a riasztás –  ez utóbbi módszer azoknak lehet hasznos, akik például kocogás közben hallgatnak zenét, és megtámadják őket.

Viszont csak akkor látják a diszpécserközpontban az illető helyzetét, ha riaszt –  tette hozzá. Ugyan lezárták a program fejlesztését, de várják az észrevételeket, hogy tovább finomíthassák az applikációt.  A tervek szerint 2015-ben iOS-re és Windows Phone-ra is elkészül a program.

 

városvédő2

A rendszertől az önkormányzatnál azt várják, hogy nemcsak a bűnüldözésben, hanem a bűnmegelőzésben is segíthet, hiszen ha híre megy az applikációnak, az akár visszatartó erőt is jelenthet a rablások, garázdaságok, erőszakos bűncselekmények elkövetőinek szemében. A program ráadásul egy olyan funkciót is tud, amellyel a család tagjai egymás pozíciót is láthatják, ezzel a szülő megtudhatja, hogy gyermeke beért-e az iskolába, vagy rendben hazaért-e a délutáni edzésről.