Életet mentettek a szén-monoxid-érzékelők

Az ünnepek alatt három esetben is életeket mentettek a szén-monoxid-érzékelők. Pellérden egy családi házban, míg Pécsett két lakásban jeleztek helyesen az érzékelők – közölte a Baranya megyei katasztrófavédelem.

Egy gázfűtéses pellérdi családi házban égéstermék szagot éreztek a lakók, ezért elővették az előző nap vásárolt szén-monoxid-érzékelőt, majd üzembe helyezték azt. Az érzékelő azonnal hang és fényjelzést adott. A lakók kikapcsolták a gázkazánt, megkezdték a szellőztetést majd hívták a 105-ös segélyhívó telefonszámot.

hirdetés

A pécsi hivatásos tűzoltók az ingatlan földszintjén és emeleti helyiségeiben is magas szén-monoxid szintet mértek. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a gázszerelő még aznap elvégezte a szükséges javításokat. A helyszíni szemlét követően, a pécsi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztálya vizsgálja tovább az ügyet.

Pécsett, a Jókai utcában egy kétszobás lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Az ingatlanban gázkonvektor és gázzal működő vízmelegítő is üzemelt. A kiérkező tűzoltók még szellőztetés mellett is magas szén-monoxid-szintet mértek a helyiségekben. A gázszolgáltató szakembere megállapította, hogy a gázkonvektor megfelelően működött, a vízmelegítőt, és a kéményt azonban csak felülvizsgálat után lehet majd újra használni. A felgyülemlett szén-monoxid oka vélhetően az volt, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő és egy párelszívó is együttesen működött a lakásban. Emellett a műanyag nyílászárók automata szellőzőit eltömedékelték. A szabálytalanságok megszüntetésére a tűzoltók hívták fel a figyelmet a helyszínen.

Szintén Pécsett, egy Zsongorkő utcai lakásban is szén-monoxid jelenléte miatt riasztott a felszerelt érzékelő. A tűzoltók itt is magas gázkoncentrációt mértek a lakás helyiségeiben.

Személyi sérülés egyik esetben sem történt, köszönhetően a megfelelő minőségű, és jó helyre felszerelt szén-monoxid-érzékelőknek.

Szén-monoxid-mérgezés elsősorban valamely tüzelő berendezés nem megfelelő üzemeltetése miatt fordulhat elő. Néhány épületgépészeti berendezés is jelentősen rontja a tüzelőberendezés levegőellátását és az égéstermék elvezetését: konyhai páraelszívók, mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, központi porszívó, szárítós mosógép, mobil klíma.

A szén-monoxid-érzékelő feladata, hogy telepítési helyén érzékelje, és megfelelő módon jelezze, ha a szén-monoxid az emberi életre veszélyes koncentrációban és időtartam alatt jelen van.