Életre is veszélyes trutymó tarolt Pécsen

Nemsokára teljesen megújul a pécsi Mecseki Bányászati Múzeum, miután az önkormányzat 35 millió forintból teljesen felújítja és helyreállítja az épület rendkívül rossz állapotban lévő föld alatti vágatát, amit elsősorban egy élősködő gomba miatt kellett nemrég bezárni.

hirdetés

Az áprilisi közgyűlésen döntött arról a képviselő-testület, hogy a Kubinyi Ágoston Program keretében teljesen felújítják az életveszélyes Bányászati Múzeum föld alatti részét.

– Komoly problémát jelentett a Janus Pannonius Múzeum és a pécsi önkormányzat számára, hogy a Mecseki Bányászati Múzeum földalatti vágatának ideiglenes bezárásáról kellett döntenie az üzemeltetőnek néhány hónapja, hiszen a vizsgálatra felkért szakemberek könnyező házigomba (Merulius lacrymans) jelenlétét tapasztalták a helyszínen. Ez a még a legkedvezőtlenebb körülményeket is túlélő növény komoly károkat okozhat az épületekben, s az egészségre is veszélyt jelenthet belégzés útján – mondta megkeresésünkre Őri László alpolgármester.

Bányászati Múzeum
Sok érdekesség látható a föld alatt

A fertőzés eltávolítása a föld alatti vágatban komoly ráfordítást igényel, ezért az önkormányzat kapott az alkalmon, azaz a Kubinyi Ágoston Program által nyújtott lehetőségen. Az összesen 35 millió forintba kerülő felújításhoz 10 százalékos önerő biztosítása volt szükséges, amit a város vállalt.

– Ráadásul a pályázati támogatásból nemcsak a földalatti vágatot lehetne teljes körűen felújítani és bővíteni, hanem a felszíni kiállítás is megújulhatna, gazdagodhatna. A Mecseki Bányászati Múzeum ügye nagyon fontos az önkormányzat számára, hiszen azt szeretnénk, hogy ezt az országosan is unikális műtárgyegyüttest minél többen megismerhessék – bel- és külföldi turisták egyaránt – fogalmazott a városvezető.

A földalatti vágat újranyitása csak a munkálatok elvégzése után várható. Mindaddig a felszíni kiállítás – csökkentett belépőjegyárral – látogatható, amelyben a látogatók szerszámok, műszerek, korabeli térképek, oklevelek segítségével tehetnek időutazást a szén- és uránbányászat történetében.