Életveszélyes lehet a medvehagyma gyűjtése

Nagyon trendi lett az elmúlt években a medvehagyma gasztronómiai felhasználása. A legismertebb ételköltemény a medvehagymás pogácsa, de fűszerként használjuk, sőt mi több, egészséges is. Ugyanakkor óriási galibát, extrém esetben halált is okozhat, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

hirdetés

A tavasszal nyíló medvehagyma a szervezetre kitűnő hatással van, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, antibakteriális, tisztítja a szervezetet.

Pécsi lakosként különösen nagy szerencsénk van, hiszen a Mecsekben szinte burjánzik a növény. De ez korántsem jelenti azt, hogy mértéktelenül tépegethetjük a medvehagymát: csak bizonyos területeken szedhetünk büntetlenül, és azt se ipari mennyiségben, csak otthoni felhasználásra fejenként egy kilót.

medvehagyma
Lehet, hogy pár gyöngyviráglevél is belekeveredett?

Viszont sokan bele sem gondolnak abba, hogy mennyi veszélyt hordoz magában a medvehagyma gyűjtése.

A legnagyobb problémát a gyöngyvirág jelenti, ugyanis ez a mérgező növény megtelepszik a medvehagyma között, viszont a növények levelei megszólalásig hasonlítanak egymásra, a gyanútlan gyűjtő pedig mindkettőt begyűjtheti. És nem túlzás azt állítani, hogy könnyen halálos kimenetű lehet a dolog, ugyanis két-három levél elfogyasztása már elég hozzá.

Az ebben az időszakban a hasonló külsejű kikericcsel is érdemes vigyázni– ennek is életveszélyes a fogyasztása. Igaz, ez a növény a napos területeket, réteket kedveli, míg a másik kettő az árnyas, nedvesebb helyeken nő.

gyöngyvirág
Gyönyörű, de mérgező

Ezért rendkívül fontos, hogy ha gyűjtünk, azt alaposan vizsgáltassuk át, ha pedig vásárolunk, csak megbízható forrásból tegyük azt.

Salamonné dr. Albert Éva, a Pécsi Tudományegyetem Biológiai Tanszékének docense elmondta, hogy milyen szempontok alapján lehet megkülönböztetni a medvehagymát a gyöngyvirágtól.

Az illat árulkodó lehet, talán ez teszi a leginkább egyértelművé, melyikkel van dolgunk. Míg a medvehagyma illata a jól ismert erősen fokhagymás, addig a gyöngyvirág levele és szára szagtalan. Ha ujjaink közé fogjuk a levelet és megdörzsöljük, egyértelművé válik, melyikről is van szó.

A medvehagyma korábban jön és virágzik minden évben mint a gyöngyvirág, ezt fontos tudni. Ha jobban megnézzük, a színük között is felfedezhető egy kis különbség: a medvehagyma kicsit élénkebb, a gyöngyvirág levelének színe matt.

Míg a gyöngyvirág csupán 1-2 négyzetméteren telepedik meg összefüggően, a medvehagyma 10-től akár 50 négyzetméteres területen is elszaporodhat – tette hozzá a szakember.

külalakjuk is árulkodó lehet: a medvehagyma keskenyebb, kis hegyben végződő levéllel rendelkezik, a gyöngyvirág levele nagyobb, tenyérnyi méretű, és felülete fénylik. Ráadásul utóbbi kicsit keményebb is, míg a medvehagyma levele puha.

A gyöngyvirág gyökere több szálon kapaszkodik a talajba, a medvehagymának – mint ahogy a neve is mondja – hagymája van.

medvehagyma
Levelének külalakja a megszólalásig hasonlít a gyöngyvirágéhoz

Ha épp virágoznak, akkor összetéveszthetetlenek. A medvehagyma virágai fehér kis csillagokra emlékeztetnek, míg a gyöngyvirágé a jól ismert harangocskákra.

A leírt szempontok alapján azt hihetnénk, így már egészen egyszerű megkülönböztetni a gyöngyvirágot a medvehagymától. De továbbra is erősen javallott szakértőhöz vinni a kirándulás közben zsákmányolt növényeket, hazánkban is okozott már tragédiát a gondatlanság.

 • A. Zimmer

  Tudta a kedves cikkíró, hogy a gyöngyvirág sokkal később kezd el növekedni, és ha mégis kétségeink lenne, akkor elég megdörzsölni a levelet ami a medvehagyma esetén természetesen hagymaszagú lesz.

 • Gungl Ákos

  ráadásul a szenzációhajhász cím is….életveszélyes lehet a gyűjtése….az meg mitől? 🙂 mellé lépek és leesek a szikláról? 😀

  drága cikkíró 🙂 a fogyasztása sem életveszélyes…

  egy dolog életvezélyes, ha összekeverem a gyöngyvirág levelével és megeszem azt

 • Gungl Ákos

  egy kis képzavar:
  …”egy kis különbség: a medvehagyma kicsit élénkebb, a gyöngyvirág levelének színe matt….”

  majd lejjebb:

  …”a gyöngyvirág levele nagyobb, tenyérnyi méretű, és felülete fénylik….”

  most akkor fényes a gyöngyvirág levele vagy matt? 🙂