Elhalaszthatják a pécsi tárgyalásokat a migránsok miatt

Röszke, 2015. szeptember 14. Illegális bevándorlók mennek a gyûjtõpont felé a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, Röszke közelében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Elhalasztják a büntetőtárgyalásokat a Pécsi Törvényszéken október 1. és 20. között a migráns válság miatt – értesült a Pécsma.hu. Az Országgyűlés kedden szavazhatja meg, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket a szegedi járásbíróság mellett Pécsen és Zalaegerszegen is tárgyalhassák. A Pécsi Ügyvédi Kamarában már elkészült az a lista, amely a 24 órán belül mozgósítható ügyvédeket tartalmazza.

hirdetés

Az intézkedési tervek szerint a pécsi, a komlói és a siklós bíróságokon halasztják el a büntetőügyek tárgyalásait – értesült lapunk. Több  ügyvéd is arról beszélt, hogy folyamatosan értesítik az új időpontokról őket, ahogy a tervezett októberi tárgyalások más résztvevőit is.

Értesülésünket megerősítette Leposa Mariann, a Pécsi Ügyvédi Kamara vezetője is, aki elmondta, hogy összeállítottak egy olyan listát, amely a 24 órán belül “bevethető” ügyvédek nevét és elérhetőségét tartalmazza.

Úgy tudjuk, hogy eddig 30-40 jogi szakember jelezte, hogy szükség esetén éjjel-nappal kirendelhető a migránsokat érintő ügyekben.

A tárgyalások elhalasztása kapcsán a Pécsi Törvényszék szóvivője, Sebestyén Ágnes nem kívánt nyilatkozni, csak annyit közölt, hogy egyelőre belső intézkedési tervek készültek, de erről csak azt követően beszélnek, ha parlament megszavazza azt, hogy a Pécsi Törvényszék is foglalkozzon a határsértési ügyekkel.

Úgy tudjuk, arra is felkészültek a bíróságok, hogy videokonferencián kapcsolják be a tolmácsokat a tárgyalótermekbe, mert több nyelvből tolmácshiány van. A legnagyobb gondot a kurd nyelv okozza, mert alig van olyan, aki a magyar mellett magas szinten beszéli a kurd nyelvet.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke eddig 26 bírósági dolgozót, 8 bírót, 4 bírósági titkárt, 13 ügyintézőt és 1 informatikust – vagyis összesen 52 embert – rendelt át Baranyából a Szegedi Törvényszékre, illetve a Szegedi Járásbíróságra.

A kirendelésekre a szeptember 15-vel életbe lépő, a bevándorlókkal kapcsolatos törvényi szigorítások miatt volt szükség, mert az OBH elnöke arra számít, hogy emiatt jelentősen megnőnek az ezzel kapcsolatos ügyek.