Elhunyt Cser Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház egykori zeneigazgatója

A Pannon Filharmonikusok értesítette a pécsi közönséget Facebook-oldalán, hogy 73 éves korában elhunyt Cser Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház egykori karmestere, zeneigazgatója.

A karmester a Pécsi Nemzeti Színház egykori zeneigazgatójaként egy évtizeden át dolgozott együtt a Pannon Filharmonikusokkal.

hirdetés

A Magyar Állami Operaház is megosztotta a szomorú hírt Facebook-oldalán:

Életének 73. évében elhunyt Cser Miklós karmester. Zenészcsaládban született 1947-ben Budapesten, édesanyja, Cser Tímea az Operaház magánénekese volt. Már 16 éves korától rendszeresen vezényelt különböző amatőr és professzionális zenekarokat és kórusokat.

A Zeneakadémián 1975-ben Kórodi András növendékeként szerzett énektanári és kórusvezetői, később karmesteri diplomát. Operaházi pályafutását korrepetitorként kezdte, majd a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett, 1978-tól Irakban működött, 1980-ban Pál Tamás hívására visszaszerződött Szegedre, ahol a következő évtizedben vezető karmesterként tevékenykedett, operakarmesterként itt a Don Carlosban debütált.

Az Operaházban 1987 januárjában Az álarcosbál karmestereként mutatkozott be.

A sikeres próbavezénylés után Petrovics Emil szerződtette Cser Miklóst, aki 2001-ig maradt a pesti színház tagja. Az Operaházban több mint kétszáz előadást vezényelt, a Wagner, Verdi és Rossini repertoár-produkciók mellett olyan premierek fűződtek a nevéhez, mint: az Otello (1988), A bolygó hollandi (1988), a Bánk bán (1993), a Parasztbecsület–Bajazzók (1995), A bahcsiszeráji szökőkút és a Don Quijote (1997).

2000-től a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatójaként folytatta tevékenységét, 2004-től további hat évig vezető karmesterként dolgozott. 2012-ben testvérével, Cser Lászlóval, az Opera zenekari művészével megalapították a Concerto Kamarazenekart, melynek művészeti vezetője volt.

Váratlanul kapott betegségét méltósággal, türelemmel és alázattal viselte. Cser Miklósban Cser Krisztián magánénekes és Cser Ádám karmester édesapját gyászolja.”

hirdetés

Hirdetés