Elindul a pécsi gazdaságfejlesztési program

Nem kevesebbet szeretne elérni a pécsi városvezetés 2020-ig, mint azt, hogy mindenki dolgozhasson a városban, aki akar. A városvezetés csütörtökön viszi a közgyűlés elé Pécs gazdasági programját, amely pontokba szedi, min akarnak nagyon rövid időn belül változtatni. A városházi Fidesz-KNDP-frakció vezetőjét, Decsi Istvánt kérdeztük.

hirdetés

– Mi az alapvetése a pécsi gazdaságfejlesztési programnak?

– A cél nem kisebb, mint 2020-ra elérni azt, hogy Pécsett mindenki dolgozhasson, aki akar. Ez nem könnyű vállalás, de elérhető. Túl vagyunk a hosszú, nehézségekkel teli éveken, hiszen 2009-ben úgy vettük át Pécs vezetését, hogy szinte teljes csődben volt a város, úszott a több tízmilliárdnyi adósságban, romokban volt a közösségi közlekedés, rendkívül drágák voltak a szolgáltatások. Pécstől a kormány azóta 45,7 milliárdnyi adósságot vállalt át, megindult a buszcsereprogram, amelynek keretében lecseréljük a pécsi buszparkot, orvosi rendelők felújításába kezdtünk, Pécsen modern egészségközpontok épülnek, megújult a Lánc utcai rendelőintézet is, miközben iskolákat, óvodákat újítottunk fel.

– Ez a múlt. A jövő miről fog szólni?

– Új helyzet van, hiszen most az a legnagyobb „problémánk”, hogy eldöntsük, mire áldozzunk több tízmilliárd forintot, hogy annak a távolabbi jövőben, a következő generációkra is pozitív hatással legyen, azokat is erősítse, gyarapodásukat szolgálja. Ahhoz, hogy Pécs erős legyen az kell, hogy itt élőknek legyen munkájuk, rendezett otthonuk, biztonságos lakókörnyezetük, de fontos az is, hogy szabadidejüket is el tudják tölteni Pécsen. Ezért a munkahelyek mellett fontos az is, milyen kikapcsolódásra alkalmas lehetőségek állnak a pécsiek rendelkezésére.

– Milyen konkrét programok zajlanak most, és mire számíthatunk?

– Felújítjuk a hőközpontokat, hogy a távfűtéses lakásokban élők kevesebb energiát felhasználva tudják melegíteni otthonaikat. Már alakulóban van az új Mobilitási Központ is, amelynek feladata az lesz, hogy koordinálja a tömegközlekedést, az útfelújításokat, összehangolja az utakkal, közlekedéssel kapcsolatos feladatokat. Tüskésréten már javában zajlik a pécsi „Margitsziget” építése is, ahol a különböző szabadidős tevékenységek mellett vízisíelni is lehet majd. Őszre pedig egy teljesen megújult, új állatokat is bemutató zoo nyitja meg kapuit a Mecseken.

– A hosszabb távú tervek között mi szerepel?

– Bár értünk már el eredményeket, hiszen jelentős szerepe van a városnak abban, hogy a Harman Pécsett telepedett le, illetve jelenleg is kiváló ipari parkunk van, de a legnagyobb adósságunk a munkahelyteremtés területén van, és ennek rendelünk alá mindent. Mindezek mellett turisztikai látványosságainkat is fejlesztjük, egyedülálló élmény lesz elkészülte után az az útvonal, amellyel bejárhatóvá válik a várfal. Szintén nagyon fontos cél egy olyan modern vásárcsarnok felhúzása, ahol a helyi termelőknek kiemelt szerepet szánunk. A program kapcsán lezajlott konzultáció során pedig egyértelművé vált, hogy a pécsiek a munkahelyteremtés mellett egy élményfürdős szabadidőközpontot szeretnének.

Decsi-István2

– Pontosan miről szól a közelmúltban Orbán Viktorral megkötött megállapodás?

– A napokban megállapodást kötött Páva Zsolt, Pécs polgármestere Orbán Viktor miniszterelnökkel. E szerint a kabinet támogatja pécsi programot és garanciát is vállal rá. Ebben az áll, hogy támogatják a cégek letelepedését elősegítendő új ipari csarnokok építését, a Pécsi Ipari Park 200 hektáros bővítését, az M6-os autópálya meghosszabbítását a horvát határig. A pécsiek kérésének megfelelően egy olyan szabadidő- és sportközpontot építése is kiemelt eleme lett a megállapodásnak, amelyben helyet kap egy élményfürdő is. Fontos cél lett a Pécsett tanuló külföldi diákok számának növelése, akik a mostani 2300 helyett 5000-en tanulhatnának a városban, s komoly 8-10 milliárdos bevételhez juttatva a pécsieket.

[box title=”Erről is szól a program”]A programban az is szerepel, hogy a Polgármesteri Hivatal álláshelyeinek számát a 2014-es évet jellemző 297 fős szintről idén januárra már 267 főre csökkentették, év végére pedig csak 248 ember fog a városházán dolgozni. Ezzel együtt elindult az önkormányzat gazdasági társaságainak felülvizsgálata is. Ettől azt várják, hogy kizárólag a szükséges feladatok maradnak a városnál, s a mai félszáz cég helyett 16 marad csak városi tulajdonban. A hatások 2016-tól várhatóak, úgy számolnak, a döntések 1-1,5 milliárdos megtakarítást fognak Pécsnek jelenteni. A költségek csökkenését remélik attól is, hogy 2020-ig Tüskésréten egy napelemparkot hoznak létre, s számos iskola-, óvodaépületet korszerűsítenek, s lecserélik a maradék régi lámpatestet is a közvilágításnál. Így a város évi 330 millió forintot takaríthat meg. Kitérnek a programban például arra, hogy a mai hétmilliárdos iparűzési adóbevételeket 2020-ra lehetőség szerint meg kell duplázni. Ezt a helyi gazdaság felpörgetésével érnék el, amelytől egyben több ezer új munkahelyet is remélnek. Szintén a cégek Pécsre csábítását remélik attól, hogy a következő években például gépipari, elektronikai cégek igényei, s a hiányszakmák alapján indítanak programokat ösztöndíjazási, képzési, átképzési elemekkel. Mindezek mellett múzeumi központot létesítenek, emelik a Misinatető turisztikai vonzerejét, a FEK épületében kreatív plázát alakítanak ki.[/box]