Tavaszra kész a Szabadidőpark?

tüskésrét6

hirdetés

Az elmúlt hetekben megkezdődött a munka a néhai zagytározó helyén, a Tüskésréti tónál. A területből városi zöld központ lesz, szabadtéri fitnesz parkkal, kivilágított gumis futópályával, játszótérrel, wakeboard pályával, büfével, öltözőkkel és vizes blokkal. A kocogók már márciusban futhatják is első köreiket a pályán a “pécsi Margit-szigeten”.

A Pannon Hőerőmű által biztosított 150 millió forintból az önkormányzat már megkezdte az előkészítő munkálatokat. Azért adott pénzt a vállalat, mert a területet korábban zagy tárolására használták még széntüzelés idején. A látványterveket IDE kattintva tekintheti meg.

Pécs sport és szabadidőparkját a város és egy magáncég beruházásában alakítják majd ki, ez a cég ugyanis bérbe vette az önkormányzattól a területet, hogy ott 225 millió forintos uniós támogatásból és saját erőből összesen 300 millió forint felhasználásával kezdjen bele a munkába. A vállalkozó hidat épített majd utat hozott létre, a város pedig már nekilátott a tó leeresztéséhez, hogy azt majd kikotorja és medrét megerősítse. A területen gőzerővel folynak a munkálatok.

tüskésrét8
A híd már készen van

tüskésrét7

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy felbecsülhetetlen érték, amit a Tüskésrét nyújt számunkra. Légvonalban a városháza tornya 2 kilométerre van, így tehát a keleti városrésztől, Kertvárostól és a belvárostól is egy ugrásra vagyunk, mégis a természetben – mondja Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője.

tüskésrét11
A tó már félig leeresztve

A tavon wakeboard, azaz vízisípálya létesül, ehhez szükséges a tavat megfelelő állapotba hozni, vagyis a tó peremterületét meg kell erősíteni, medrét kotorni kell. Ehhez a tavat teljes egészében le kell ereszteni, ami már meg is kezdődött. Csizi Péter elmondta, hogy a jelenlegi vízminőség nem megfelelő, így a rekultiváció után a Tüskésréti tó új vizet fog kapni a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. segítségével.

[box title=”Mi lesz a szabadidőparkban?” box_color=”#3784d2″]
  • Összesen 575 méter hosszú, két oszlopos tanuló és öt oszlopos haladó vízisí- és wakeboard pálya a tó északi felén
  • Sziget a tó közepén, melyre egy gyalog fahíddal lehet rámenni
  • 1200 méteres rekortán burkolatú futópálya, melyet 25 méterenként egy 6 méter magas LED-es lámpa világít majd meg
  • Strandröplabda és strandfocipálya
  • Szabadtéri testedzőpark Játszótér gyermekeknek a tó déli részén
  • Ingyenes parkoló szinte a tó mellett
  • Kiszolgáló épület, öltöző, vizes blokk, fürdő, raktár
  • Büfé és kávézó
  • Bolt, ahol a wakeboardozó meg tud vásárolni kellékeket sportjához[/box]
Pécs új szabadidõparkja épül a Tüskésréten
Így fog majd kinézni

A terület nem lesz körbekerítve, illetve a szolgáltatások javát, persze például a vízisízésen kívül, is ingyenesen vehetjük majd igénybe. Nem utolsósorban a projektnek nagyon erős turisztikai jelentősége is van, elsősorban az egyedülálló vízisípálya miatt. Katics Viktor, a beruházó cég vezetője szerint márciusban a pécsiek már használhatnak jó pár dolgot – például a gumis futópályát – és legkésőbb májusban minden szolgáltatás működni fog.