Elismerték a legjobb pécsi konyhakertészeket

Elismerő oklevelet vehettek át azok a pécsi kertművelők, akik részt vettek “A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertje” program pécsi versenyén. A Karcagról indult, országossá fejlődő kezdeményezés helyett jövőre Pécs saját zöldterület-fejlesztési programja keretében várják a közösségi kertek létrehozását és ápolását célul kitűző pécsiek együttműködését.

hirdetés

Több tucatnyian vettek részt Pécsen az országos mozgalommá terebélyesedett kezdeményezésen, amely célja Magyarország legszebb konyhakertjének megtalálása. A program pécsi koordinátorai szerint ugyanakkor a túl sok adminisztratív pluszmunka, valamint a karcagi rendezvénytől való függőség miatt jövőre saját kézbe veszik a kertkultúra népszerűsítését.

legszebb konyhakert06
A programban részt vevők elismerő oklevelet vehettek át.

Őri László, Pécs alpolgármestere a hétfői eseményen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országos akció szellemisége találkozott a pécsi önkormányzat elképzeléseivel, ezért is vett részt a város a programban.

– A cél az, hogy a belvárosban és a külső városrészekben is legyen lehetőség a területek művelésére. Fontosnak tartjuk, hogy Pécsen is legyenek olyan civilek, akik őrzik a kertápolás, a mezőgazdasági tevékenység hagyományát. Ez amiatt is lényeges, az elmúlt évtizedekben sokan költöztek be vidékről Pécsre, a fiatalabb generációk tagjai sokszor már itt élnek, városi gyerekek, de talán még megvan bennük nyomokban az a tudás, ami ahhoz kapcsolódik, hogy miként kell paradicsompalántát vagy paprikát elültetni. Alapvető, hogy ezt a tudást továbbvigyük. Ezért a város mintaprogramként tekint erre a projektre – mondta a városvezető.

Őri László szerint mindezt egy átfogó program részeként kell értelmezni, így a következő évtől kezdődően – a civilekkel az elmúlt években kialakított partnerséget tovább erősítve – azt szeretnék elérni, hogy kisebb köztereken, társasházak közötti közös területeken olyan közösségek, lakók alakítanának ki és ápolnák a kerteket, akik a szívükön viselik a kertkultúra hagyományait, és továbbadnák a fiataloknak eme tudást.

– Mindez a város zöldítési programjához kapcsolódna, ugyanis jelentős fásítási program keretében növelnénk a zöldfelületeket. Ehhez várjuk a pécsiek, lakóközösségek jelentkezését, együttműködését, hogy hol lehetne Pécsen közösségi kerteket kialakítani, valamint fákat, cserjéket ültetni. Mindezek erőforrásigényét a közfoglalkoztatási program keretében fogjuk biztosítani.