Szobrot kaphat Pécsen Weöres Sándor barátja is

Csorba Győző büszke volt pécsiségére

Csorba Győző Társaság alakul május elején Pécsen. A neves pécsi költő emlékére, életművének ápolására létrejövő civil szervezet céljairól dr. Pesti János nyugdíjas nyelvészt, ötletgazdát kérdeztük.

hirdetés

Május 6-án tartja alakuló ülését a Leőwey Klára Gimnáziumban a Csorba Győző Társaság. A városvezetés támogatását is bíró szervezet céljairól és tevékenységéről a neves pécsi nyelvész adott tájékoztatást.

– Úgy éreztük, városunkban szükség lenne arra, hogy létrejöjjön egy olyan civil közösség, amely fontosnak tartja a város kiemelkedő irodalmi értékeinek megismertetését a lakossággal. A jövő évben ünnepeljük Csorba Győző születésének századik évfordulóját. Rá emlékezve szeretnénk a pécsiek, s főként a fiatalabbak körében megismertetni a költő munkásságát és életművét – mondta Pesti János.

A nyugdíjas név- és nyelvjáráskutató, nyelvész hozzátette, hogy Csorba Győzőre emlékezve céljaik között szerepel, hogy jövőre egy rangos tudományos emlékülést szerveznének a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével, ahol kutatók, irodalmárok és esztéták méltatnák a költő munkásságát.

Az elképzelések között szerepel még, hogy kétévente versmondó versenyt rendeznének fiatalok részére, emellett pályázatot írnának ki Csorba-versek illusztrációira és megzenésítésére. A társaság a felolvasóesteket is indítana, amelyeken nemcsak rangos írók és költők vennének részt, hanem olyan tehetséges fiatalok is, akiket neves irodalmárok – például Bertók László – tartanak méltónak arra, hogy értő közönség előtt mutatkozhassanak be.

Bár a következő évben emléktáblát helyeznek el Csorba Győző Vilmos utcában található egykori szülőházán (két éve Damjanich utcai lakóhelyén már felavattak egyet…), az ötletgazda szerint a költő igazán megérdemelhetne már egy nagyobb köztéri alkotást is, hiszen a Tudásközpont mellett található mellszobra nem éppen ideális helyen állít emléket a Kossuth-díjas irodalmárnak. Különösen annak fényében nem, hogy a pályatársáról és barátjáról, Weöres Sándorról készült – sokakat megosztó – műalkotás a Király utcában kapott helyet.

A Csorba Győző Társaságnak bárki a tagja lehet, felnőtteknek az éves tagdíj háromezer forint, míg a nyugdíjasoknak kétezer forintot kell majd fizetniük, a diákoktól ellenben nem kérnek hozzájárulást.