Elképesztő, mennyi minden kell ehhez a hobbihoz

Nem tudni, hogy kire és hogyan céloznak

Egy sikeres vadászathoz kitartás, korszerű felszerelés és jó adag szerencse kell. No meg pénz. Jó sok pénz. Ha belevágna, akkor érdemes félretennie. 

Baranya megyében a terület adott a vadászathoz, a helyi vadásztársaságok ugyanis több ezer, vagy akár több tízezer hektáron várják azokat, akik kiélnék a vadászösztönüket. Ahhoz azonban, hogy eljussunk egy vadászatra, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Sáricsné Horváth Zsófia, a Baranya Megyei Vadászkamara tagja lapunknak elmondta, ahhoz, hogy valaki vadász lehessen, elsőként részt kell vennie egy tanfolyamon, ami egy 100 órás elméleti és egy 20-25 órás gyakorlati képzésből áll.

Vizsgát kell tenni többek között vadismeretből, vadgazdálkodásból, környezetvédelemből, fel kell ismernie a betegségeket, betéve kell tudnia a vadászat jogi vonatkozásait, ismernie kell a vadászerkölcsöt (hogyan kell kezelni például egy vadtetemet) és természetesen a különböző fegyverek ismeretéből is vizsgáznia kell. Tudnia kell céltáblára és agyaggalambra lőni, zsigerelni, vadásznaplót kezelni. Mindemellett egy több órás pszichológiai alkalmassági tesztet is elvégeztetnek a jelentkezőkkel.

Nem olcsó egy ilyen stukker
Nem olcsó egy ilyen stukker

Egy ilyen tanfolyam ára ma 160 ezer forintnál kezdődik, ha letudtuk, évente 15 ezer forintot még fizetnünk kell a vadászjogosultságért.

A fegyvertartással kapcsolatos rendőrségi ügyintézések után pedig már be is lehet lépni egy vadásztársaságba, vagy bérkilövő társaságokkal is lehet űzni ezt a sportot. Utóbbi annyit tesz , hogy kapunk egy „étlapot” a vadászható vadakkal, és mi választunk, hogy mire szeretnénk lőni. Egy harmadik lehetőség, hogy a társaságok meghívhatnak minket egy-egy vadászatra.

Sokat kell spórolni, mire lőhetünk egyet
Sokat kell spórolni, mire lőhetünk egyet

Egy jó sörétes puska alsó hangon 100 ezer forint körül van, de a határ a csillagos ég, akadnak sörétesek több milliós összegekben is. Persze illik egy golyós puskát is beújítani a sörétes mellé, amelyek közül  egy normális darab 100 ezer forintnál kezdődik szintúgy, de természetesen vehetünk 1-2 millióért is. A távcső – ha igazán jót akarunk – sokszor többe kerül, mint az adott puska. Érdemes azonban használt puskák után nézni, hiszen jóval olcsóbban juthatunk hozzá már jól bejáratott fegyverekhez.

Egy távcső többe kerülhet, mint egy puska
Egy távcső többe kerülhet, mint egy puska

A fegyverekhez kötelező fegyverszekrényt is vásárolni, ennek ára 20 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed, de igazán bombabiztos profi páncélszekrényt lehet kapni 100 ezer forint felett is.

A lőszerek ára nagyon változó, és persze attól is függ, hogy milyen méretet, milyen típust veszünk, hogy milyen fegyvert fogunk használni a vadászaton, és hogy milyen állatra fogunk vadászni. Aztán kell egy jó kés is, főleg a zsigereléshez. Csak az alapára egy használható vadászbicskának 20 ezer forint. Van lőszer, amelynek darabja 1000 forint, van, amelyiknek 200 forint, egy vadászatra tehát lőszerre 20 ezer forintot minimum ki kell adni. A különböző lőszertartók, aggatékok, táskák és sípok akár 50 ezer forinttal tovább tudják terhelni a számlánkat.

Mire mindent összevásárolunk, rámegy a gatyánk is
Mire mindent összevásárolunk, rámegy a gatyánk is

Ezután átsétálhatunk a vadászbolt ruhasorára, hogy újabb vaskos pénzektől vehessünk könnyes búcsút. Kezdjük ott, hogy egy bélelt vadász-gumicsizma ma 50-100 ezer forintba fáj, egy jó bakancs szintén.

A nadrágból, felsőruházatból, kalapból és téli kiegészítőkből álló vadászgúnya minimális ára is több mint 100 ezer forint. Nagyjából vadászat-készen is állunk, de félmilliónk ráment a felszerelésekre.

giphy (16)

Ha minden papírunk és eszközünk adott a vadászathoz, akkor sem mehetünk csak úgy fel a Mecsekbe és lődözhetünk vaddisznókra. Ha rendszeresen szeretnénk vadászni, érdemes belépni egy olyan vadásztársaságba, amely a mi ízlésünknek megfelel. A lényeg az, hogy egyik társaság sem adja olcsón magát – és persze nemes vadjaikat. Egy vadásztársasági tagság évi díja pedig a társaság vadászterületétől és a kilőhető vadaktól függően 200 ezer forinttól akár másfél millió forintig is terjedhet. Ha tehát szeretnénk vadászokká válni, először inkább jól gondoljuk meg, utána pedig álljunk neki spórolni.

  • Fóris Béla

    A második világháború előtt a vadászat az arisztokraták “sportja”, volt a háburú után a pártitkároké.