Elkerülő: fél év múlva elkezdik

Jövőre lesz kész

Három év alatt több mint 12 milliárd forintot költöttek a megye útjainak felújítására, de Csizi Péter útügyi miniszteri biztos szerint mindez nem elég. Baranya útjai ugyanis országos viszonylatban még mindig rossznak számítanak. A jövőben több fejlesztés is elindul.

hirdetés

– Összesen 1600 kilométernyi úthálózat van állami kezelésben Baranyában. Mindez nem minősül soknak, de a megye településszerkezete, a zsákfalvak miatt rendkívül magas a kisforgalmú utak aránya. Mindez azt vonta maga után az elmúlt években, hogy sok szakasz állapota leromlott. Ezen változtatni kell – mondta Csizi Péter, a megye útügyi miniszteri biztosa egy pécsi sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta: az elmúlt három évben már elindult egy folyamat, amely az alsóbbrendű utak felújításával, elkerülők építésével kapcsolatos. Így 2010 óta összesen 12 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. – Ez azonban nem elegendő, ezért a jövőben kormányzati támogatást fogunk szerezni további forrásokra – így Csizi.

Az egyik legfontosabb fejlesztés, hogy a politikus szerint félresikerült M60-as autópályát végre meghosszabbítsák. – A forrás immár rendelkezésre áll, a tervek elkészültek. Jelenleg a kivitelezési közbeszerzés van folyamatban. Terveink szerint legkésőbb bő fél éven belül, 2014 tavaszán elindulhat az M60-as továbbépítése az 58-as út és a Kökényi út között, jövő év végére pedig átadjuk a szakaszt a forgalomnak – mondta Csizi Péter.

Csizi szerint hat év múlva a határokig érnek az autópályák is

Szintén kormánydöntés van arról, hogy hat éven belül megépítik az M60-as gyorsforgalmi továbbvezetését Barcs irányába, ugyaneddig az időpontig pedig a M6-os sztráda Bóly és Ivándárda, azaz országhatár közötti szakaszának is el kell készülnie.

Utóbbiak kapcsán a biztos elmondta: jelenleg megvalósíthatósági tanulmányok készülnek az említett szakaszokra, majd környezetvédelmi hatástanulmányokat rendelnek meg; mindezekre van ugyanis szükség a nyomvonal, majd a kiviteli tervek elkészítéséhez.

Ezek mellett gyorssegélyt is kér a megye olyan útjavításokra, amelyek nem halaszthatóak.

– Pótápi Árpáddal, a tolnai biztossal hamarosan államtitkári szinten egyeztetünk a két megye kívánatos fejlesztéseiről. Egy fejlesztési listát nyújtunk át a kormánynak olyan utakról, amelyek az eddigi tervekben nem szerepelnek. A részletekről csak a tárgyalások után közlünk információkat, de a régi hatos út fejlesztésére mindenképpen szeretnénk forrást találni.

Csizi beszámolt arról is, hogy hamarosan teljesen elkészül a Pécs és Vajszló között vezető út egy jelentős szakasza, s heteken belül építik a villányi elkerülő építését is. Ugyanígy a Mohács-Kölked-országhatár szakasz is teljesen megújul pár hónap múlva.

[frame]

Lakossági jelzéseket visz a miniszternek

Csizi Pétert néhány héttel ezelőtt kérték fel megyei útügyi miniszteri biztosnak. Mint mondta, két fontos feladatot kapott: egyrészt a megye útjait érintő lakossági észrevételeket, panaszokat kell tolmácsolnia a minisztérium felé, másrészt tájékoztatnia kell a sajtót a folyamatban lévő ügyekről.

[/frame]

 • Dacsovni

  No_Mam, értsük úgy hogy akkor a Fidesz által épített pályák saját pénzből lesznek megvalósítva és ingyen használhatók lesznek?!

 • No_MaM

  Tisztelt A pontosság fél egészség!
  Ha az érme mindkét oldalát nézzük, akkpr abban a nagy autópálya építő időben főleg PPP konstrukcióban épültek ezek, amiket még jó ideig nyögni fogunk évenként súlyos 10 milliárdokkal.
  Hitelt felvenni, és eladósodni az utókor számára bárki tud, igaz ezt úgy beállítani, mint jó cselekedetet, azt nem mindenki …

 • mrx

  Egy fél elkerülő út félig készen? Hát ez elég karcsú lesz 4 év alatt a választásokra gyerekek…

 • mrx

  Hát igen… milyen kormány is volt 2002 és 2010 között??? …

 • 7623

  Nos emlékszem azokra az időkre, amikor szoci kormányzatnak jelezték, hogy talán nem ártana befejezni a M6, M60-as autópályákat.
  Meg arra is, hogy 2002-től úgy volt, hogy minden évben megépül az autópálya, aztán 2010-re kész is lett, mint a 4-es metró.

 • Olvasó

  6 év alatt a határokig? Talicskával hordják majd az aszfaltot? Látom elindult, illetve már javában megy a kampány. Szerintem sűrűbben kellene választásokat tartani, mondjuk 2 évente. akkor fejlődne az ország.