Páva: Gyermekvendéglátás lesz Pécsen

Újabb sulit, ezúttal a Waldorf iskolát újították fel Pécsen. A polgármester szerint vége a siralmas menzáknak, jön a Gyermekvendéglátás – jelentette be.

hirdetés

Pécsett hosszú évek óta működik Waldorf-óvoda, ám a tettyei épületet kinőtték a gyerkőcök, az iskolásoknak pedig nem volt igazi otthona, korábban a Bánki Donát Utcai Általános Iskolában béreltek termeket.

Az intézmény vezetősége ezért az önkormányzat és Páva Zsolt polgármester segítségét kérte az iskola költöztetésében, bővítésében. A kérés nyitott fülekre talált, így a városvezetés a volt istenkúti iskola épületegyüttesét jelképes bérleti díj fejében 25 éves használatra átadta a Mandulafa Waldorf Iskolának.

Waldorf iskola
Forrás: a Mandulafa Waldorf Iskola honlapja

– A megállapodás mindkét félnek kölcsönösen kifizetődő volt, hiszen a város már jó ideje nem tudta mire használni az épületet, folyamatosan gondok voltak az állagmegóvással, így viszont jó kezekbe került a működtetés, és az épület sorsa is biztosítottnak tűnik – hangsúlyozta az átadó ünnepségen Páva Zsolt.

Pécs polgármestere kiemelte, a városban az elmúlt 2-3 év során rengeteg olyan program indult,  sőt nagy részük be is fejeződött, ami az oktatás fejlesztésével kapcsolatos. Több milliárd forint áramlott Pécsre, amiből oktatási intézményeket, épületeket újítottak fel. Múlt héten például a Leőwey gimnáziumban adtak át egy igen korszerű labort a diákoknak.

Waldorf iskola
Az önkormányzat többféle irányból is támogatta az iskolát

A folyamat pedig nem áll meg a következő időszakban sem, folytatódik az iskolák felújítása, valamint korszerűsítik az ellátást is. Nevezetesen, a menza típus étkeztetést az úgynevezett gyermekvendéglátás váltja fel hamarosan.

A Mandulafa Waldorf iskola létrejöttét pénzadománnyal és munkaerővel is támogatta a pécsi önkormányzat. A nyár folyamán ugyanis folyamatosan 10-14 közmunkás dolgozott az épület felújításán. A projekt ugyanakkor nem valósulhatott volna meg civil összefogás nélkül. Az épület átalakítását az ide járó diákok szülein kívül rengeteg vállalkozás és cég támogatta adományokkal, valamint komoly pénzösszegekkel.

 Kiemelt képünk illusztráció, forrás: internet