Lesz „pécsi Margit-sziget”

Tüke Kártyával olcsóbb lesz a wakeboard szezon

Még idén nyáron elkezdődik Pécs új, a malomvölgyihez mérhető, ám annál jóval modernebb, felszereltebb, több szolgáltatást tartalmazó szabadidőparkjának építése a Tüskésréten. Az önkormányzatnak a helyszínt korábban zagytározóként használó hőerőmű ad pénzt a munkák elindításához.

hirdetés

Összesen közel félmilliárd forintot költenek el a következő kevesebb mint egy év alatt a Tüskésréti tóra, s annak környezetére. A város és egy magáncég beruházásában alakítják ki itt a város szabadidőparkját. A munka hamarosan azzal indulhat, hogy az önkormányzat megrendeli az előkészítő munkálatokat, amire korábban 150 millió forintot biztosított számára a Pannon Hőerőmű. Azért adott pénzt a vállalat, mert a területet korábban zagy tárolására használták még széntüzelés idején.

– Meghívásos pályázatot írunk ki a Tüskésréti tó átalakítási munkáinak elvégzésére azért, hogy később egy uniós forrást elnyerő magánvállalkozás kialakíthassa az új szabadidőparkot, kivilágított gumis futópályát, szabadtéri edzőparkot. A mi feladatunk, hogy a tó környezetében kialakítsuk a közparkot, átépítsük, kotorjuk a tavat, biztosítsuk a tó megközelítését, kiépítsük a közvilágítást – mondta lapunknak Csizi Péter alpolgármester.

A strandolás is szóba jöhet...
A strandolás is szóba jöhet…

A város tervei szerint a gumis futópálya ingyenes lesz, ahogy a szabadtéri fitneszpark is. Azon is dolgoznak, hogy a tó mostani rendbe hozását követően az alkalmas legyen fürdőzésre is, ehhez azonban szigorú feltételeknek is meg kell felelni, engedélyeket kell beszerezni. A nagyobb munkákat a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. végzi majd el, amely 225 millió forintot nyert az EU-tól, hogy összesen mintegy 300 millió forintból egy 575 méter hosszú vízisípályát, központi épületet, stégrendszer, világítással ellátott 1500 méteres futópályát, homokos strandröplabda és strandfoci pályát, testedző parkot, öltözőt, zuhanyzót, büfét épít.

Látványterv már van...
Látványterv már van…

Csizi Péter szerint a beruházással mindenki nyer: a város külső forrásokból hozzájut egy új szabadidőparkhoz, az erőmű megszabadul rekultivációs feladataitól a területen, egy magáncég pedig profitot termelhet, munkahelyeket biztosíthat segítségével. Nem utolsósorban a vízisípálya – mivel nem sok hasonló működik az országban – a régióból, s akár Horvátországból is turistákat csábíthat a városba. A tervek szerint ősz végére lezárulhat a tó és annak környékének rendezése, s az év végén, jövő év elején a magáncég is végezhet munkáival. Jövő év tavaszától, de legkésőbb nyarától elvileg már minden létesítményt használatba vehetnek a pécsiek és az ide érkezők.