Elkezdődött az Autómentes Nap

Immár harmadik alkalommal rendezi meg az Autómentes Napot az Ökováros-Ökorégió Alapítvány, ezúttal Kertvárosban szeptember 21-én és 22-én. A rendezvény megnyitóján Csizi Péter, Pécs alpolgármestere átadta Melinda utca – Nagy Imre út – Keszüi út – Megyeri út csomópontjában épült körforgalmat. Az esemény díszvendége Weisz Fanni és Sors Tamás volt.

hirdetés

Csizi Péter az új kertvárosi körforgalom átadója során azt mondta, elsőre talán furcsa, hogy épp az autómentes napon kerül átadásra, ugyanakkor ezzel éppen az a cél, hogy felhívják a lakosság figyelmét az alternatív közlekedési eszközökre. Ilyen a közösségi közlekedés is, amely kapcsán folyamatosan azért küzdenek, hogy a város lakói számára egyre megbízhatóbb és kényelmesebb legyen. Erre példa a buszcsere program, vagy éppen a 3-as és 6-os járatok új menetrendje, amelyet a lakosság igényei szerint alakítottak ki.

Az átadó után közös futás következett, amelyben az alpolgármester mellett a két díszvendég, Weisz Fanni és Sors Tamás is részt vettek a lelkes pécsiekkel együtt.

Csizi Péter, Weisz Fanni, Sors Tamás

– Nagyon jól esett a futás, bár a végét kicsit elcsaltam, lerövidítettem az utat, mert nemrég beteg voltam és nem akartam visszaesni – mondta a futás után Sors Tamás, paralimpikon úszó, aki hozzátette, hogy nagyon tetszik neki az új körforgalom, mert kertvárosiként eddig nem kedvelte azt a kereszteződést, de ez a megoldás megkönnyíti az ottani közlekedést.

Az Autómentes Nap keretein belül az Ökováros-Ökorégió Alapítvány különböző játékokkal, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket ma és holnap. A Mozdulj másképp! elnevezésű két napos rendezvénnyel a szervezők célja megmutatni a nem fogyatékkal élőknek, milyen kihívást jelent egy-egy nap sérült társaiknak. Ezt különböző feladatok, játékok és egy speciális akadálypálya segítségével tapasztalhatják meg az érdeklődők.

Bárki kipróbálhatta, milyen tolószékkel közlekedni

Weisz Fanni, Pécs város arca lapunknak arról beszélt, nagyon büszke Pécsre, amiért ilyen sokat tesznek annak érdekében, hogy akadálymentessé tegyék a közlekedést és a hétköznapokat a fogyatékkal élők számára.

– Ez a város mindenki számára élhető és gyönyörű, nagyon szeretem, de nem is mondhatok mást, hiszen itt születtem és nőttem fel – mondta Fanni.

A szervezők többek között akadálypályát is felállítottak
Segítő kutyákkal is barátkozhatnak az érdeklődők

 

[frame]

Forgalomkorlátozás

15 órától a Melinda körforgalom lezárása megszűnik, de a Megyeri út a Kertész utcától a Móra Ferenc utcáig továbbra is elzárva marad a forgalom elől 18 óráig. A megjelölt időszakok alatt az 1-es, a 3-as és a 130-as buszjáratok módosított útvonalon közlekednek.

[/frame]