Ez már a 20.! Elindult az Ibero-Amerika Hét

Idén 20. alkalommal rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja a spanyolul-portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatát, az Ibero-Amerika Hetet.

A minden évben megrendezett tudományos és kulturális találkozó elnevezése a spanyol és portugál nyelvet beszélő európai és latin-amerikai országokat jelöli. Az alapvető célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció színvonalas programok segítségével történő bemutatása, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, tudományos együttműködéseinek elősegítése.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere is köszöntötte a konferencia résztvevőit

Az esemény megnyitóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta: a program húsz év alatt olyan speciális hétté fejlődik, ami már hidat képez a kultúrák között, és lehetőséget teremt kapcsolatokat kiépíteni a közösségek, városok és országok között.

A Pécsi Tudományegyetem rektora, Miseta Attila köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a régió felsőoktatási centrumában nagyon fontos cél a nemzetköziesítés, amit a számok is alátámasztanak. A Pécsi Tudományegyetem 12 ezer hallgatójából minden ötödik hallgató külföldi, és arra törekszenek, hogy ne csak a tanulók, hanem oktatók is érkezzenek külföldről. Így tudnak igazán otthonos környezetet biztosítani az itt tanuló egyetemistáknak – mondta Miseta Attila.

Az idei hét a „A tér globalitása, a globalitás terei: Ibero-Amerika, 1519–2019” címet viseli. A tudományos szimpózium mellett kulturális programokat is szerveznek az egyetem, a város és a régió polgárai, valamint középiskolai diákok, egyetemi hallgatók számára.