Elkezdődött a felújítás a Gandhiban

Csaknem félmilliárd forintból újul meg a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégium Komját Aladár utcai épületegyüttese. A négy épületből álló komplexumot uniós forrásból korszerűsítik. Az elavult nyílászárókat modernekre cserélik, új kazánt üzemelnek be, szigetelik a homlokzatot, és akadálymentesítik a szobákat, a vizesblokkokat, valamint a liftet. A munkálatok egy hete kezdődtek el.

hirdetés

A pécsi Gandhi Gimnázium különleges iskola, hiszen Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye. Két évtizede működik, jelenleg is több mint 200-an tanulnak falai között. Azonban a Komját utcai épületegyüttes mára már sem energetikailag, sem a belső közművek tekintetében, sem a korszerű oktatási-nevelési funkcióknak nem tudott megfelelni. Körülményes használata és a költséges üzemeltetése miatt szükségessé vált a felújítás.

Erre teremtett módot az Új Széchenyi Terv Dél-dunántúli Operatív Programja. A munkálatok egy hete az állványozással kezdődtek meg.

Gandhi gimnázium

Virág Bertalan, a Gandhi Gimnáziumot működtető nonprofit kft. ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az épület új egysége is több mint 20 éves, míg a régi tömb már fél évszázados. Az ablakok idejétmúltak, kiengedik a meleget, a fűtési rendszer pazarló, a falak szigetelése is elavult.

– A projekt fő részét a kollégiumi blokk átalakítása, felújítása jelenti. Az említett épületek egyebek mellett tető-, hő- és vízszigetelést kapnak, újra ki is festik mindet. A jelenlegi, elavult nyílászárókat modernekre cserélik, a villamoshálózatot is korszerűsítik, új kazánt üzemelnek be, a vizesblokkokat, szobákat, liftet akadálymentessé teszik – sorolta Virág Bertalan.

A könyvtárat átköltöztetik a másik épületszárnyba, annak helyén pedig gy hatalmas, 120 fős interaktív oktatótermet alakítanak ki. Az udvar sem marad érintetlen: felújítják a parkot, a parkolóban pedig mozgáskorlátozottak számára is elkülönítenek helyeket.

Gandhi Gimnázium
A könyvtár helyén lesz majd a 120 férőhelyes oktatóterem

Oszoli Dénes önkormányzati képviselő záró gondolatként hozzátette, építészként azt vallja és tapasztalja, hogy az épített környezet minősége nagyban befolyásolja az ott élők közérzetét. Egy iskola esetében például a benne tanuló diákokét. A színvonalas, modern környezet tehát motiváló lehet a roma fiatalság számára – mondta a szakember.