Ellenőrzik a szállodákat

Komolyan ellenőrzi a városi adóhivatal a pécsi szállásadókat 2013 óta, hiszen korábban vélelmezhető volt, hogy a kisebb szállásadók elmismásolják a vendégek bejelentését. Pedig minden nem pécsi vendég után idegenforgalmi adót kell fizetni. Nemcsak Pécsen, minden magyar településen, s szerte a világban. Itt valamiért mégis trükköztek többen, ennek egyre inkább vége.

hirdetés

Tavaly óta változtatott az adóhivatal, s vezette be Pécsen az iroda által jóváhagyott vendégkönyves rendszert. A bevallások ugyanis korábban nem tükrözték azt a tendenciát, amely szemmel látható volt például nagyobb városi események vagy akár a kulturális főváros program alatt. A feltételezések szerint sok panziónál, kisebb hotelnél nem fizették be vendégek után a közterhet a városkasszába. Évi milliós tételekről lehetett szó.

Hotel, szálloda bejelentkezés

Nagy Zoltán, a városi adóiroda vezetője korábban jelezte lapunknak, az új eljárással szeretnék kiszűrni a trükközőket. Még két éve ugyanis a szállásadók által benyújtott minden tizedik dokumentum nullás volt, azaz – az iratok szerint – az adott panziókban, szálláshelyeken nem jártak belföldi és külföldi turisták az adott évben.

Amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt, például 112 nullás bevallás érkezett, s az adóbevallások szerint 2010-ben csak ötödével több vendégéjszakát töltöttek el Pécsett, mint 2008-ban. Nehezen volt hihető, hogy volt jó néhány kisebb panzió, amely az adatok szerint havonta mindössze egyetlen vendéget fogadott ezért tart recepcióst, takarítónőt…

A többség átvette a vendégkönyvet
A többség átvette a vendégkönyvet

– A tavaly bevezetett rendszernek hála, az adó beszedésére kötelezettek több mint 90 százaléka átvette és vezeti a vendég és idegenforgalmi adó nyilvántartó könyveket – mondta Nagy Zoltán az eddigi tapasztalatokról. Tavaly növekedett is az így beszedett pénz 65 millió forintra.

Több esetben kellett viszont büntetni, mert egyesek továbbra is negligálták az adófizetést.
– A nagyobb kulturális rendezvények ideje alatt is, illetve ezeken kívül is ellenőriztük a nyilvántartásokat. Voltak, akik azt nem megfelelően vezették, vagy egyáltalán nem vették át a könyvet, vagy éppen a mentességek nyilvántartását nem a jogszabályoknak megfelelően alkalmazták – közölte Nagy.

Hozzátette: több esetben szabtak ki mulasztási bírságot, ezek összege – ha magánszemélyről van szó – 200 ezer forintig, más adózó esetén 500 ezer forintig terjed.

Nagy Zoltán azt is elmondta, hogy a fizető vendéglátó magánszemélyektől kezdve a több csillagos szállodákig bezárólag végeztek ellenőrzéseket. – Elmondható, hogy a mulasztás mértéke nem köthető konkrétan egy bizonyos szállásadó típusokhoz – mondta. Mindez azt jelenti, hogy nem lehet állítani, hogy kifejezetten a kis panziósokkal lenne immár gond.