Előállították a részegen vezető zsarut

Részegen vezetett, majd így akarta felvenni a szolgálatot a baranyai Véménd körzeti megbízottja – értesült lapunk. L. Csaba főtörzs zászlós ittasan lépett szolgálatba úgy, hogy a szolgálati rendőrautóval elvezetett palotabozsoki lakásáról a véméndi rendőrsre. A férfit felfüggesztették az eljárás végéig.

hirdetés

Rendőrségi forrásunk szerint bűzlött az alkoholszagtól az egyik véméndi körzeti megbízott, ezért nem volt nehéz lebuknia. Az őrsig négy kilométert is elvezetett, mielőtt fel akarta venni a szolgálatot. Ahogy kollégái észlelték, hogy Cs. kissé “tintás”, rögtön megfújatták vele a szondát, ami 0,51 ezreléket mutatott ki.

A férfi tiltakozott az eredmény ellen, ezért elő kellett állítani a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol – viszont az idő múlása miatt – már csak 0,2 ezreléket mutatott a szonda.

Lapunk értesülését megerősítette a pécsi ügyészség szóvivője, Kutas Tamás, aki elmondta: a siklósi rendőrség állományába tartozó rendőrrel szemben a Pécsi Nyomozó Ügyészség folytat eljárást, az érintett gyanúsítotti kihallgatása még nem történt meg.

Egy átlag állampolgár esetében ez szabálysértésnek számít, amiért általában 100 ezer forintos pénzbüntetés, és 6 büntetőpont a jutalom.
A rendőr ellen csak ittas járművezetés miatt indult eljárás, a szolgálati szabályzat esetleges megszegése miatt nem – pedig a Büntető Törvénykönyv sokkal keményebben szankcionálja ezt a cselekményt a zsaruk esetében.

A törvény ugyanis a katonai bűncselekmények közé sorolja az ilyen ügyeket: aki szeszes italt fogyaszt szolgálat alatt, egy évig tartó szabadságvesztésre számíthat, de minősített esetben három év börtön is járhat a ittas vezetésért és szolgálatért.