Előbb ütünk, csak aztán kérdezünk?

A Pécsi Rendőrkapitányság elkészítette a 2012-es év beszámolóját, amiből kiderül az, hogy bizonyos bűncselekmények számának növekedése a zsaruk szerint toleranciaküszöbünk csökkenéséből és megnőtt önérzetünkből ered, s Pécs egyáltalán nem a bűn városa.

hirdetés

A rendőrség szerint Pécsett tavaly 7959 bűncselekményt követtek el, 2011-ben 8188-at, ám három éve még csak 7429-et, 2009-ben pedig 6931 bűncselekmény vált ismertté. A hatóság beszámolója szerint a városban követték el a megyei össz-bűncselekmények több mint felét, s bár az országos átlagnál rosszabb a helyzet (10.000 lakosra 508 eset van, míg az egész országban ez a mutató 474), de a népesebb települések között továbbra is a kriminalitási rangsor legvégén helyezkedik el Pécs.

A Korontos Zoltán kapitány által jegyzett előterjesztés szerint a város bűnügyi helyzete változatlanul stabil, amit alátámaszt, hogy a vagyon elleni bűncselekmények száma stagnál és 7,7%-kal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Csökkent az emberölések száma is 2011-hez képest hétről kettőre.

Statisztikai adat

A hatóság szerint ez közbiztonsági szempontból kedvező mutató, „még akkor is, ha a média szereplői a hírek középpontjába állítva, a város közbiztonságának katasztrofális helyzetét sulykolták annak lakosságába”.

A rendőrkapitányi beszámoló szerint ugyancsak kedvező irányban alakult a házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma, mivel 7,1 százalékkal lett kevesebb, a közrend elleni bűncselekmények számában pedig 3,2%-os mérséklődés következett be.

A hatóság szerint egyébként annak ellenére, hogy összességében javulnak a mutatók,  van negatívum is. A személy elleni bűncselekményekből ugyanis 22,5 százalékkal több volt, amit a zsaruk azzal magyaráznak, hogy az állampolgárok toleranciaküszöbe csökkent, nőtt a lakosság „túlzott önérzete”, mert szerintük „számos olyan esetben került sor rendőri segítségkérésre, amelyek konstruktív kommunikációval megoldhatóak lettek volna volna.”

A rendőrök szerint ezért nőtt meg ugrásszerűen a magánlaksértések, a személyes szabadság megsértése, valamint a becsületsértések miatt indított eljárások száma, mert sokan a zaklatásban látják a megoldást problémáikra. A vesztegetés több lett, míg két éve csak két esetet regisztráltak, addig tavaly már 29-et. Erőszakos közösülés elkövetése miatt mindössze négy alkalommal kellett eljárniuk, s egy esettel nőtt a szemérem elleni erőszak (4-ről 5-re) miatt lefolytatott büntetőeljárások száma.

A vagyon elleni bűncselekmények mennyisége 3.894-ről 3.921-re emelkedett, de kevesebb lett a lopás (1.855 helyett csak 1.765).

Túl idegesek vagyunk?

A hatóság szerint erősödött a lakosság beléjük vetett bizalma, mert a pécsiek sokszor önként is segítették a nyomozást. Emiatt – vagyis a lakossági aktivitásnak köszönhetően – viszont több volt a sikkasztás, a hűtlen kezelés, valamint jogtalan elsajátítás miatt indult eljárás.

Jó hír az is, hogy a fokozott rendőri akciókkal sikerült elérni, hogy az ittas vezetők száma komoly mértékben, harmadával csökkenjen, így a 2011-es 142 esettel szemben csupán 100 részeg sofőr ellen indult eljárás.

 • NEUTRAL

  “Én csak annak a statisztikának hiszek , amit magam hamisítok” – Winston Churchill

 • infos

  csodás ez a nő a képen, lekevernék neki egy pofont!

 • Luvnya cica

  Felháborító, hogy a bulvár-médiákok rémhíreket terjesztenek Pécsről. Itt igenis jó a közbiztonság, ebben a hónapban még csak kétszer raboltak ki diszkóból hazajövet, egyszer sem akartak megerőszakolni és a rendőrök sem vertek meg idén. Budapesten nem úsztam volna meg ilyen könnyen.

 • Orsós Rómeó

  Persze a média és a zemberek a hibásak, amiért több a bűnözés! Nevetséges!

 • Polgár

  Én még nem hallottam olyan rendőri statisztikát, ami ne javult volna. Folyamatosan, évről-évre jobbak az adatok. Pécsen sincs ez másként, ahogy látom. Ez itt akkor maga a Mennyország? A földi paradicsom? Elvégre 20 éve csak javulás van!