Ön szerint milyen legyen az új vásárcsarnok?

Az építészeken a sor...

Első körben a jelenlegi vásárcsarnok mintegy kétszáz bérlője számára rendeztek tájékoztatót egy tervezett új létesítmény kapcsán. Olyan épületet szeretnének emelni a mai mellé, amely a többség igényének megfelel, ezért hamarosan a vásárlókat is megkérdezik. Uniós százmilliókból építkeznének a következő években.

hirdetés

A város részéről a minap rendezett bérlői fórumon Csizi Péter országgyűlési képviselő vett részt, míg Merza Péter, a beruházás koordinálását végző Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója a műszaki tartalomhoz várt ötleteket.

Kikérik a véleményünket
Kikérik a véleményünket

– Nem akarjuk kész tények elé állítani sem az árusokat, sem a vásárlókat. Eszünkben sem volt, hogy egy támogatási pályázat beadásakor vagy az építkezés előestéjén dugjunk egy kiviteli tervet az orruk alá, közös döntést szeretnénk hozni. Éppen ezért több fórumot szervezünk és a pécsieket is megkérdezzük igényeikről még a munka legelején. Partnerséget akarunk az első momentumtól kezdve – indokolta lapunknak a képviselő a közelmúltban rendezett összejövetelt.

Még a választási kampányban mondta el Páva Zsolt polgármester, hogy pár éven belül egy teljesen új vásárcsarnokot szeretnének felhúzni a régi közelében. Akkor arra is kitért, hogy meg kell oldani a parkolási problémákat, az alagsori árufeltöltést, s több termelőnek kell helyet biztosítani a csarnokban.

Ön milyen vásárcsarnokot szeretne?

Eredmények

Loading ... Loading ...

– Ezeket a gondokat a mai épületben nem tudjuk megoldani egy több százmillió forintos teljes körű felújítással sem, ráadásul ebben az esetben hosszú hónapokra is be kellene zárni a csarnokot, emellett az Európai Unió sem finanszírozna meg egy ráncfelvarrást. Azt ugyanakkor vállaltuk, hogy az új csarnok a mostani szomszédságában lenne, több helyet foglalna magában, a jelenlegi helyén pedig bőséges számú parkolóhelyet biztosítanánk – mondta Csizi.

A fórumon egyébként a bérlők egy része a csarnok jelenlegi helyen való tartását javasolta, a többség pedig feltételekkel menne bele a váltásba. Azt leszögezték például, hogy a parkolási anomáliákat meg kell oldani, s a jelenlegi épület sem igen alkalmas egy modern vásárcsarnok számára.

Kérdés még, hogy mekkora esélye van egy 1-2 milliárd forintos uniós támogatás elnyerésére Pécsnek, hogy új épületet emelhessenek.  Csizi Péter szerint mivel a helyi gazdaság erősítését szolgálja az ügy, ezért a következő uniós ciklus célkitűzésének megfelelő a projekt, ezért komoly esély van a támogatás elnyerésére.

Azt még nem lehet tudni, mikor lesz valóság az új létesítményből, mindez nagyban függ, mikor tud a város forrást lehívni a célra.