Először kapta meg ezt a díjat gazdasági szakember

Pro Civitate-díjat kapott Kleisz Zoltán, a Matro Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Baranya Megyei Képzési és Fejlesztési bizottság elnöke a megyében kifejtett eredményes gazdaságfejlesztési tevékenysége elismeréseként. A szakembert egyebek mellett az elismerésről és a városban rejlő gazdasági potenciálról kérdeztük.

hirdetés

Az általa irányított Matro Kft. forgácsolással előállított autóalkatrészek gyártásával, szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó gépipari cég, amelyet 1991-ben alapítottak. A vállalkozás mára már Nyugat-Európa összes autógyártójának és számos gépgyártónak szállít alkatrészeket, sikeressége megkérdőjelezhetetlen a nehéz gazdasági helyzet ellenére is.

– Ezt a díjat én csak átvettem, de úgy gondolom, hogy ez az elismerés az egész vállalati közösségé, akikkel az elmúlt 24 évben dolgoztunk együtt – mondta a kitüntetett. Hozzátette, hogy tudomása szerint idén először kapták meg gazdasági területen tevékenykedő szakemberek ezt a díjat, ami jól mutatja a város új fejlődési elképzeléseit, amelyek az újraiparosítás, a helyi gazdaság erősítése révén igyekeznek szebb jövőt kínálni a megyeszékhelynek – természetesen nem elhanyagolva a kulturális szférára épülő előrelépést sem.

A megyei fejlesztési és képzési tanács elnökeként fontos szerep hárul rá a régió versenyképességének fejlesztése érdekében is.

– A rendszerváltás után a bányák bezárásával olyan űr keletkezett, amit aztán a gazdaság nem tudott feltölteni. A közlekedésünk a szükségesnél húsz évvel később lett megoldott, ez egyértelműen hátráltatta ennek a régiónak a fejlődését. Annál is inkább, mert az itt élő német ajkú munkaerő okán sok német cég jött volna szívesen ide, hiszen a kilencvenes években ezen cégeknek fontos volt a kapcsolattartásban a nyelvet beszélő munkavállaló. Manapság egyedül a Haunira lehet azt mondani, hogy német-magyar vegyesvállalatként komoly piaci tényező – említett meg egyet a megye lemaradását előidéző okok közül.

kleisz zoltán, hl02

Kleisz Zoltán szerint ugyanakkor a hiányzik a megfelelő számú, megfelelően képzett munkaerő is.

– Nem csupán szakemberekből, hanem a lojális, jó hozzáállású, megfelelően képzett munkaerőből van hiány. Mindenhonnan azt halljuk, hogy kevés a munkaerő. Ennek egyik oka, hogy elmúlt két évtizedben túlpörgött a felsőfokú képzés, amihez csökkenő gyereklétszám is társul. Ha nagyon átjárható a felsőoktatás, akkor középszinten – a klasszikusan szakmát adó intézményekben – keletkezik hiány. A kamarával és a Haunival együttműködve évek óta küzdünk azért, hogy javuljon a helyzet. Jobban állunk, mint akár 2007-2008-ban, szerencsére egyre több diák választja az ilyen képzéseket, ugyanakkor még messze vagyunk az ideális állapotoktól. Ez a kulcsa annak, hogy a következő években milyen mértékű fejlődést lehet elérni a városban.

A fejlődéshez mindenesetre a Matro Kft.-nél minden adott. A jelenleg 220 (a duális képzésben részt vevő fiatalokkal együtt 240) fős munkavállalói létszámmal rendelkező vállalkozás további beruházásokat tervez, 2020-ig több mint 300 fő foglalkoztatását szeretné elérni, amelyhez egyebek mellett új üzem megépítésével is szeretne hozzájárulni.